Danilo Kiš u priči Marka Tompsona

18 Mar 2014
Autor Tea
2220 pregleda

Među pet najboljih biografskih izdanja 2013. godine u SAD, našla se knjiga britanskog autora Marka Tompsona o životu i delu Danila Kiša, koja je pored „Enciklopedije mrtvih“, ovekovečila jednog od najboljih i nepravedno zaboravljenih jugoslovenskih pisaca 20. veka.

Danilo Kiš u priči Marka Tompsona

Kao rezultat istraživanja istorijskih i društvenih prilika na prostoru bivše Jugoslavije, Tompson je napisao knjigu „Krštenica – Priča o Danilu Kišu“ (Birth Certificate: The Story of Danilo Kis), koja se našla među finalistima za Nacionalnu književnu nagradu kritike za 2013. godinu, a koja je nedavno dodeljena u Njujorku.

Knjiga govori o Kišu kao o poslednjem jugoslovenskom piscu, čiji je lik i nakon iscrpnog dvodecenijskog istraživanja autora, postao još neobičniji i tajanstveniji, pa se čini kao da se tek otvorilo pitanje: ko je zapravo bio Danilo Kiš?

Interesovanje Marka Thompsona za život i delo našeg velikog pisca je nastalo u vreme kada je kao novinar došao u bivšu Jugoslaviju, upoznao tadašnje prilike i počeo da stvara jednu stilski veoma neobičnu biografiju vremenski prožetu od holokausta, u kome je tragično stradao Kišov otac, pa do teške bolesti od koje je Danilo Kiš prerano, nespremno i zbunjeno preminuo.

Kiš je od detinjstva bio okružen nasiljem društva kome je pripadao, a totalitarni svetovi i ratovi u kojima je živeo su ostavili veliki trag i u njegovim delima (Rani jadi). Razgovarajući sa porodicom, prijateljima i poštovaocima Danila Kiša, Tompson je dugo istraživao i proučavao ne samo njegova dela, već i istoriju zemlje u kojoj su se za njegovog života dešavala ozbiljna previranja.

Tvrdeći da je za veći uspeh Kišove literature kod čitaoca u Velikoj Britaniji bio potreban širi političko društveni kontekst i razumevanje prilika u to doba na našim prostorima, Tompson je pokušao da objasni kako čovek postaje pripadnik jedne skupine koja postavlja sebi za cilj probleme od epohalne važnosti: opstanak i prestiž nacije, očuvanje tradicionalnih, filozofskih, etičkih i nacionalnih svetinja. Takav čovek ostaje nesvhaćen i sam, bez obzira što su prevodi njegovih knjiga izašli u izdanju uglednog izdavača "Faber&Faber" i što su se u promociju knjiga uključila velika imena poput Josifa Brodskog, Josepha Rotha, Salmana Rushdieja i Susan Sontag.

„Enciklopedija mrtvih“ sama po sebi dovoljno govori o Danilu Kišu i onome o čemu je on pisao čitav svoj život. Imajući tu moć da sa malo reči napiše mnogo, i ovde je uspeo da na tridesetak stranica napravi presek političkih dešavanja koja su se u prošlom veku dešavala kod nas, tako da čitalac iz njih može da sazna mnogo više nego u čitavim enciklopedijama nekih hroničara.

Sam naslov knjige „Birth Certificate“ je zapravo parafraza poznatog piščevog autobigrafskog teksta „Izvod iz knjige rođenih – kratka biografija“, koji je objavljen kao dodatak romanu „Mansarda“, a koji je Thompsonu poslužio kao vodič kroz Kišov životni lavirint.

Kako je navedeno u saopštenju Nacionalnog udruženja književnih kritičara (NBCC), „Krštenica – Priča o Danilu Kišu“ je ujedno i celovit vodič u destruktivne politike koje su, nedugo nakon Kišove smrti, posle Drugog svetskog rata, dovele 90-ih godina na prostoru bivše Jugoslavije do najvećeg ratnog nasilja u Evropi.

Kakav dobro obavljen posao Smrti, kakav uspeh srušiti takvu tvrđavu! Požderati toliko mesa, skrckati toliko kostiju za tako kratko vreme? Potrošiti toliku energiju, brzo kao kad se ispuši cigareta? Kakav je to bio posao Smrti, kakva demonstracija sile! (Kao da ti ne bismo verovali na reč.)

Danilo Kiš

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru