Golf teren sa jezerom u kom žive ajkule

11 May 2017
1641 pregleda

Kada je na Carbrook golf terenu u blizini Brizbejna u Australiji jedan od igrača prijavio da je u jezercetu primetio ajkulino peraje, vlasnici su to pripisali bujnoj mašti ili možda nekoj čašici više. Međutim, kako je rastao broj korisnika koji su primetili ovu krajnje neobičnu pojavu, postavljene su kamere kojima je, na opšte zaprepašćenje, otkriveno da se u slatkoj vodi, gde im mesto nije, bezbrižno baškari najmanje šest odraslih ajkula.

Golf teren sa jezerom u kom žive ajkule

Istog momenta su postavljene table sa upozorenjima, a klincima koji su za džeparac vadili zalutale loptice sa dna je strogo zabranjen pristup. Smit Vagstaf, vlasnik terena, kaže da je broj loptica u klubu znatno opao, jer sve koje završe u jezeru tamo i ostanu, i kroz smeh dodaje: „Mora da ima mnogo loptica tamo!”

Od tada je prošlo punih 17 godina. Ajkule su se potpuno odomaćile i čini se da nemaju nameru da menjaju prebivalište. Nameće se pitanje kako su uopšte dospele u jezero i kako preživljavaju u slatkoj vodi. Pretpostavlja se da su ajkule ostale zarobljene u jezeru kada se voda povlačila posle velikih poplava tokom devedesetih godina prošlog veka, a ustanovljeno je da se radi o bik-ajkulama koje i inače veći deo ili ceo svoj život provedu u slatkoj vodi.

Bik ajkule (Carcharhinus leucas) mogu da dostignu dužinu od 3m i težinu od 180kg. Imaju velika usta i naoružane su oštrim, testerastim zubima. S obzirom da su ekstremno teritorijalne, veoma burno reaguju na uljeze. Po nekim podacima bik ajkule su najopasnija i najagresivnija vrsta morskih pasa, jer iako ređe napadaju ljude u odnosu na druge vrste, procentualno su odgovorne za veći broj smrtnih slučajeva, iz jednostavnog razloga što se bik ajkula nikad ne povlači i ne napušta žrtvu dok je ne ubije.

Uprkos zastrašujućim podacima, članovi ovog golf kluba su vrlo ponosni na svoje ajkule, hrane ih ribom, organizuju mesečni turnir pod nazivom Shark Lake Challenge, imaju logo sa stilizovanim ali prepoznatljivim perajem i kažu, da iako ova stvorenja sa razlogom imaju lošu reputaciju, niko ne može da ospori njihovu lepotu i gracioznost.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 12 May 2017

Prvo što mi pada na pamet jeste mogućnost da je neko ubacio u jezero te ajkule dok su bile jako male!? Međutim ono što mi nije jasno jeste činjenica da one uspešno opstaju u slatkoj vodi...

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru