Jezero Čagan puno radioaktivne vode

23 Mar 2014
839 pregleda

Na vrhuncu Hladnog rata, SSSR je podigao nuklearke po celom severoistoku Kazahstana da bi ispitao mogućnosti korišćenja nuklearne energije u miroljubive svrhe, poput uređenja zemljišta u građevini, izgradnje kanala i rezervoara, eksploatacije nafte i sl.

Jezero Čagan puno radioaktivne vode

Projekat uvođenja nukearne energije u industriju bio je sovjetska verzija američkog programa „Operacija raonik“ (Plowshare program) koju su SAD, shvatajući posledice, obustavile nakon 27 testova, 1977. godine. SSSR je eksperimente, kojih je bilo ukupno 156, nastavio sve do 1989. godine.

Jedan od napoznatijih testova datira iz januara 1965 i izveden je na obodu lokacije Semipalatinsk u Kazahstanu. Čuveni „Čaganski test“ sproveden je radi testiranja pogodnosti nuklearnih eksplozija za stvaranje vodenih rezervoara. Tovar TNT-a, težak 140 kilotona, smešten je na dubinu od 178 metara u suvo korito reke Čagan, sa svrhom da se stvori rezervoar u koji će se izlivati voda u vreme visokog vodostaja. Eksplozija je napravila krater dubok 100, a dug 400 metara, a radijacija koja je detektovana u regionu poredila se sa 20% radijacije klasične atomske bombe. Radioaktivne čestice, kao posledica detonacija, detektovane su i nad Japanom.

Eksperimentalni projekat „Čagan” je u svoje vreme bio ponos i dika sovjetske vlade. Kada je završen, u njemu je svečano zaplivao tadašnji ministar zadužen za razvoj nuklearnog programa SSSR, a voda je decenijama korišćena za zalivanje useva i napajanje stoke. Postoji i originalni snimak koji pokazuje nastanak jezera Čagan (poznatog i kao jezero Balapan).

Ovaj atomski rezervoar još uvek postoji, u neizmenjenom obliku. Voda u njemu je i dalje radioaktivna, čak 100 puta više od onoga što se smatra granicom dozvoljenog.

izvor: Chagan, Nuclear Weapons Archive

Napomena:Poznatije jezero istog imena, Čagan Hu, nalazi se u blizini kineskog grada Songijan. Ime je dobilo po mongolskoj reči „čagan što znači sveto, čisto ili belo. Poznato je po čistoj vodi bogatoj ribom i po Zimskom ribolovačkom festivalu koji se održava od polovine decembra do polovine januara. Drevni mongolski metod pecanja, koji ovaj festival čuva od zaborava, uvrstio ga je na listu Kulturnog nasleđa Kine.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru