Jezero koje pretvara životinje u kamen

05 Oct 2013
Autor Voxxx
1576 pregleda

Ako vam kažemo da postoji jezero, duboko u unutrašnjosti Tanzanije, koje pretvara životinje koje su u dodiru sa njim u kamen, verovatno ćete pomisliti da pričamo bajke. Ali pogrešićete. Nije u pitanju nikakva vudu magija niti neko čarobnjaštvo, sve je to delo Njenog veličanstva Majke Prirode.

Jezero koje pretvara životinje u kamen

pH vrednost jezera Natron u Tanzaniji (koja varira od 9 do 10,5) čini ga toliko alkalnim da sve što dođe u dodiru sa jezerom bude trajno očuvano - kalcifikovano. Ime Natron je izvedeno po sastojcima kojih ima najviše u jezeru - natrijum karbonata, vulkanskog pepela i sode bikarbone. Svaka životinja koja uroni u vodu, umire i bude kalcifikovana.

Ovu neverovatnu pojavu je zabeležio talentovani fotograf Nick Brandt fotografijama okamenjenih životinja u svojoj knjizi "Kroz opustošenu zemlju". Evo kako je ukratko opisao ovaj fenomen:

Sasvim slučajno sam našao razne životinje, uglavnom ptice i slepe miševe, duž obale jezera. Niko zasigurno ne zna kako su uginule, ali izgleda da ih je ekstremno reflektujuća površina jezera zbunila, i kako ptice udaraju u stakla na prozorima, tako i ovde udaraju u površinu jezera i padaju u njega. Voda ima izuzetno visok sadržaj sode i soli, toliko visok da bi za nekoliko sekundi skinulo boju sa mojih kutija za filmove.

Zahvaljujući toj količini sode i soli, stvorenja se kalcifikuju i ostaju savršeno očuvana, kao da su se samo osušila. Za fotografisanje sam uzeo ta mrtva stvorenja sa obale jezera i postavio ih u "živu" pozu, dajući im "život i u smrti".

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru