Glečer Slonovo stopalo

21 Dec 2015
352 pregleda

Ovaj savršen primer piedmont glečera, koji nastaju kada se obilna glečerska masa iz doline izlije u ravnicu niže nadmorske visine u pravilnom obliku, nalazi se na severoistoku Grenlanda. Njegov izgled slikovito opisuju kao testo za palačinke tek izliveno u džinovski tiganj.

Glečer Slonovo stopalo

Slonovo stopalo je nastalo kada su planine popustile pod pritiskom ogromne mase leda, težine 2565 kvadriliona tona, koja ih je probila i razlila se po moru u savršeno simetričnom obliku. Naročito kada se gleda sa visine, ovaj glečer zaustavlja dah kao malo remek delo prirode. Glečeri su inače jedan od najlepših prirodnih fenomena. Ove reke smrznutog snega rezultat su viševekovnog taloženja i u stalnom su procesu kretanja. Iako nevidljiv golim okom, ovaj proces je primetan kada isti glečer posetite nakon nekoliko godina i shvatite da se reljef okruženja potpuno promenio. Nažalost, sasvim drugačiji fenomen se dešava na afričkim glečerima, koji se ubrzano tope pod teretom zagađenja štetnim gasovima koji izazivaju promenu klime i globalno otopljavanje.

Glečer Slonovo stopalo se nalazi na poluostrvu Kronprins Christian Land. Nije povezan sa ledenom masom kopnenog dela Grenlanda, već sa mrežom glečera na periferiji koja čini 5 - 7% ukupne ledene mase okruženja. Istraživanja su pokazala da ovi glečeri dodaju 20% visini mora, pa je jasno da je njihov opstanak, o čemu se sve više govori u debatama o globalnom zagrevanju, izuzetno značajan za očuvanje ekosistema naše planete.

Izvor: Earth Observatory - NASA

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru