Neobične duge, osmeh iza oblaka

24 Oct 2013
1265 pregleda

Čini se da duge postoje samo da bi oduševljavale ljude, naročito decu, i da bi se o njima ispredale različite priče i ispevale pesme. Svi su čuli za verovanje da se u podnožju duge nalazi ćup sa zlatom i draguljima ili da će onaj ko prođe ispod duge biti zauvek srećan. Čak i kada nas upute u zakone fizike i kada nas nauče kako duga nastaje, čarolija ne nestaje. Ali da li ste nekada videli ove neobične duge?

Neobične duge, osmeh iza oblaka

Bela duga ili Magleni luk

je prirodni fenomen koji se od običnih duga razlikuje po tome što ne pokazuje svoj spektar boja, već je skoro uvek potpuno bela i što ne nastaje za vreme ili posle kiše, već se ona može videti samo u magli. Ipak, formira se na isti način kao raznobojna duga. Svetlost se reflektuje unutar sićušnih kapljica vode čija je veličina manja od 0,05mm. Upravo zbog toga bela duga može imati samo slabe nijanse crvene na spoljnom, ili ivicu plave boje na unutrašnjem obodu duge, koje su toliko blede da su skoro neprimetne. I ova duga može da bude dnevna ili noćna u zavisnosti od toga koji se izvor svetlosti (Sunce ili Mesec) nalazi iza posmatrača. Bela duga kao raznobojne duge može da ima oblik punog kruga.

Planinska ili Brokenova duga

nastaje kada se svetlost prelama kroz kapi kiše ili magle oko senke nekog objekta. U isto vreme se događa još jedan optički fenomen odnosno iluzija da senka objekta postane veća i mutna. Prvi put je Brockenova duga zabeležena 1780. godine u planinama Harz u Nemačkoj nad vrhom Brocken, po kome su ove duge i dobile ime. Ipak, pravo ime za ove duge je Planinska duga jer se pojavljuju na drugim planinama širom sveta, uz određene vremenske uslove. Osim na planinama ovakav spektar se javlja i oko svetionika, visokih zgrada kao i oko senki aviona. Neki narodi ove duge zovu „Glory” jer se oreol odnosno duga formira oko senke posmatračeve glave. Planinske duge u većini slučajeva imaju kružan oblik i često ih mešaju sa običnim kružnim dugama, koje nastaju usled lomljenja svetla kroz kristale leda.

Obrnuta duga ili Nebeski osmeh

je neverovatan prirodni fenomen koji se viđa uglavnom u polarnim predelima. Iako na prvi pogled izgleda kao obična duga okrenuta naopačke, „smešak na nebu” to u stvari nije. Nastaje prelamanjem svetlosti kroz kristale leda i njene boje su intenzivnije i sjajnije od običnih duga. Poslednjih godina se ova vrsta duge može videti širom Evrope, pa i kod nas. Nebeski smešak se teško formira i traje najduže pola sata.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru