Depulvera, mašina za čišćenje knjiga

16 May 2017
2570 pregleda

Svako ko ima kućnu biblioteku odlično zna da su knjige magnet za prašinu i da bi im se produžio vek, najbolje bi bilo da se čuvaju u zastakljenim vitrinama. Javne biblioteke imaju mnogo veći problem jer poseduju neuporedivo više knjiga od bilo koje kućne biblioteke, a osim toga knjige koje se redovno iznajmljuju promene mnogo ruku, pa je neminovno da se u tom procesu i više zaprljaju.

Depulvera, mašina za čišćenje knjiga

U svim bibliotekama širom sveta postoji propisana regulativa za čišćenje, pranje, sterilizaciju, dezinfekciju i dezinsekciju knjiga ali i drugih važnih materijala kao što su fotografije, mape, pergamenti, stari dokumenti i slično.

Italijanska kompanija ORACLE SRL proizvodi nekoliko mašina za čišćenje knjiga koje su veoma jednostavne za rukovanje, a namenjene su samo knjigama koje su u svakodnevnoj upotrebi, odnosno ne preporučuju se za čišćenje starih knjiga i knjiga od izuzetne vrednosti koje zahtevaju poseban tretman. Od svih ponuđenih modela najzabavnije izgleda uređaj Depulvera, koji neodoljivo podseća na automatsku perionicu za automobile.

Aparat Depulvera podleže visokim standardima i opremljen je priborom koji omogućava precizno delovanje. U uređaj su ugrađene četke od prirodne dlake koje se usled trenja manje zagrevaju od četki sa veštačkim vlaknima. Osim toga Depulvera poseduje usisni sistem sa patentiranim HEPA filterom koji ne dozvoljava da se i one najfinije čestice prašine i mikroorganizmi rasprše izvan komore i tako ugroze operatera i okolnu sredinu, a tihi režim rada dopušta da se uređaj koristi čak i dok su čitaoci prisutni.

Kapacitet aparata je 12 knjiga u minuti, a kako je u mogućnosti da radi bez prekida, za osmočasovno radno vreme može da očisti 3840 knjiga, što nedeljno iznosi skoro 20 hiljada primeraka.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru