Copy/paste Dizni produkcije

18 Jun 2015
Autor Tea
332 pregleda

Suprotstavljeno mišljenje o značaju lika i dela Volta Diznija kao najpoznatijem producentu pokretnih slika u svetu, počev od hvalospeva za njegov neosporan uticaj na kinematografiju, do stava da je njegov populistički stil zatrovao animirani film, ovih dana je u žiži javnosti.

Copy/paste Dizni produkcije

Diznijeva produkcija je nastala zahvaljujući sposobnosti jednog čoveka da kombinuje iskustvo umetnika i pragmatičnog menadžera. Od kada je 1937. snimljen prvi dugometražni animirani film u punom koloru u istoriji filmske produkcije, Snežana i sedam patuljaka, koji je postao deseti najkomercijalniji film 20. veka, do danas, ova produkcijska kuća je dobila najviše Oskara i priznanja širom sveta.

Praksa tog ekonomičnog menadžera je bila da se hiljade snimajućih sati i mnogo neupotrebljenog materijala nikada „ne baca”, već čeka svoj trenutak kada će zablistati.

Oni koji osporavaju umetnički kvalitet dela koja su iz ove produkcije uvršćene među klasike, pre svega govore o manjku ideja. Neosporno je da su njegove kreacije dosegle globalnu popularnost, kao i da se u mnogim filmovima vide isti pokreti koje u određenim situacijama, ali u različitim filmovima izvode njihovi likovi.

U stvaranju umetnosti, pa i za decu, retki su umetnici koji nisu često nesvesno, sami sebe kopirali. Predstaviti ovu produkcijsku kuću kao štanc, u najmanju ruku znači oduzeti detinjstvo mnogima od nas koji smo rasli uz Mikija, Šilju i pregršt bajki koje je na najdivniji način predstavio upravo on, Volt Dizni.

U svetu u kome deca rastu izgubljena u internet igricama, koje ih poput hipnoze uvlače u vrtlog zavisnika kojima je to postala dominantna životna aktivnost, a čija je suština pobiti što više protivnika raznim oružjem i postati nolajfer, čini se da je maliciozno kritikovati svet bajki u koji nas Dizni, sada već vekovima jasno razlučivši dobro od zla, vodi.

Copy/paste, pa šta?

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru