Silver Linings Playbook (2012)

18 Jan 2013
Autor Mirjana
1037 pregleda

U engleskom jeziku -silver lining- je metafora za optimizam, po izreci „Every cloud has a silver lining“ (Svaki oblak ima srebrnu postavu).

Upravo to je poruka sjajnog filma Davida O. Russella, „Silver Linings Playbook“ nominovanog za Oskara 2013 u osam kategorija, koji je definitivno jedan od najboljih filmova snimljenih prošle godine.

Silver Linings Playbook (2012)

Ozbiljna drama sa dobrim komičnim momentima je priča o bivšem profesoru, Patu Solitanu (Bradley Cooper), koji nakon izlaska iz duševne bolnice ima samo jednu fiksaciju, da se pomiri sa bivšom ženom, Nikki. Pat, kome je dijagnostifikovan bipolarni poremećaj ličnosti odbija da shvati svu ozbiljnost događaja koji su doveli do toga da ga Nikki napusti, a on završi u mentalnoj instituciji. Priča se komplikuje kada upozna Tiffany (Jennifer Lawrence), moralno posrnulu udovicu policajca i veoma zanimljivu ženu. Pored njih dvoje, slojevitosti priče doprinose i Patovi roditelji (sjajni Robert De Niro i Jacki Weaver), prijatelji i okruženje uopšte koje u svakom smislu deluje pomerenije od ovo dvoje dijagnostifikovanih problema.

„Silver Linings Playbook“ će biti značajan kandidat na 85-oj dodeli Oskara, 24.februara ove godine. Film je već dobio nagradu publike na nedavno održanom Filmskom festivalu u Torontu, a beogradska publika će moći da ga pogleda i u okviru 41. Festa, gde je preveden kao „U dobru i u zlu“.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru