Čivijada - belosvetski vašar humora i satire

10 Sep 2020
Autor Tea
712 pregleda

Kažu da još od doba Jevrema Obenovića datira legenda koja govori o tome da sve ono što čvrsto stoji na nogama je učvrstila čivija, kao i da iza onoga što se klima je neko tu čiviju izvadio. Za sve one koji vole humor i satiru svakog septembra jedinstvena država na svetu „Čivijaška republika“ otvara svoja vrata.

Na današnji dan, 10. septembra 1906. u Šapcu je izašao prvi broj „Šabačke čivije“, koji se i danas smatra jednim od najboljih humorističko – satiričnih listova u Srbiji.

Čivijada - belosvetski vašar humora i satire

Mnogo se polemiše oko upotrebe reči čivija u tom gradu veseljaka i šaljivdžija, ali se na kraju čini da ona zapravo ima univerzalan značaj, jer je šeretski duh Šapčana uvek pronalazio satiričan način da se našali sa onima koji su na vlasti i da na diskretan način skrene pažnju na aktuelne probleme kako u samom gradu tako i u celoj državi.

Sama reč čivija je turskog porekla koja u našem jeziku označava klin. Legenda besedi o knezu Milošu Obrenoviću ili kralju Milanu Obrenoviću (istraga je još uvek u toku) čije su kočije, zbog toga što mu je neki šaljivdžija iz ovog kraja iščupao klin iz točka, završile u prašini nekog jarka. Kada je na pitanje šta je to čivija, vladar od meštana dobio šaljiv odgovor da je to „duguljasti klin kojim se izbija kočija“, on ih je ljutito prozvao „čivijaši“. Umesto da ovo shvate kao uvredu, narod koji je oduvek voleo šalu, pa i na svoj račun, je ovaj nadimak potstakao na zulume u čaršiji iz kojih je nastala manifestacija pod nazivom „Čivijada“ koja se i danas održava svakog septembra pre čuvenog Malogospojinskog vašara.

Čivijada, koja ne predstavlja samo karneval smeha već odražava i ponosit duh i identitet grada koji želi da bude slobodan, održana je prvi put 1968. a do danas je dokazala da su čivijaši spremni da se bore sa knezovima, kraljevima i svim vladarima kojima će ako treba „izvući čiviju iz zlatnih kočija”.

Prvi predsednik Čivijaške republike je bio Mihailo – Mile Stanković, koji je proglasio Šabac za grad otvorenog humora i satire, a potom su na ovom prestolu satire sedeli: Branko Ćopić, Nela Eržišnik, Mija Aleksić, Dušan Kovačević, Jelisaveta Seka Sablić, Lane Gutović, Branislav Lečić, dr Nele Karajlić, Dragoljub Mićko Ljubičić, Njuz netovci i sudija Miodrag Majić koji kada se zahvalio na velikoj časti koja mu je pripala je izjavio u šali:

Nakon pola veka lutanja i pogrešnih odluka u kojima ste birali glumce, pisce, novinare i karikaturiste koji su se bavili poslom za koji nisu kvalifikovani, konačno ste dobili predsednika koji se ne razume u posao predsednika. Nije mi jasno zašto je pravosuđe tako dugo ostavljeno po strani za najvišu funkciju. Očuvaćemo kontinuitet, kao i pre 50 godina biće cenzure, a nije nemoguće i to da će ova svetkovina ponovo biti zabranjena.

Čivijada počinje podizanjem zastave Čivijaške republike a onda se nastavlja nizom dešavanja sa osnovnom temom humora i satire: izložba karikatura, promocija lista „Čivija” koji izlazi samo za Čivijadu, Fićijada, i izborom novog predsednika Vlade Čivijaške republike. Za najbolju karikaturu, satiričnu priču i aforizme je kao i svake godine raspisan konkurs i predvidjene posebne nagrade.

Evo samo nekih od ovogodišnjih šala:

  • Što bi rekli električari: Bolje izolacija nego uzemljenje.
  • Svima koji se žale kako se ukus ćevapa promenio moram da skrenem pažnju da je to zbog toga što su ćevabdžije počele da peru ruke.
  • Najnovije destinacije za putovanja: Santa Kuhinja, La Terasa, Kupatilska Ostrva...
  • Kad se kafane jednom otvore, nemojmo zaboraviti kako su nam zatvorile vrata kada nam je bilo najteže.
  • Stavio sam u svaku sobu po četiri piva, pa sada idem od kafane do kafane.
  • Od danas prestajem da perem ruke svaki čas. Došao mi račun za vodu kao da čuvam delfine.
  • Juče sam se toliko napio sa rođenom ženom u izolaciji da sam joj na kraju tražio broj mobilnog telefona.
  • Ako je seks bez partnera masturbacija, šta je onda konferencija za medije o koroni bez novinara?
  • Virus je mutirao! Najlakše i najbrže se prenosi sa televizije na ovce.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru