Glumim roditelja na roditeljskom sastanku - šifra povoljno

14 Sep 2013
Autor Tea
831 pregleda

Roditeljski sastanak je često izvor stresa kod školaraca čije posledice zavise od karaktera razrednog starešine i roditelja. Kako bi predupredili ovakvu situaciju, učenici iznajmljuju lažne roditelje.

Glumim roditelja na roditeljskom sastanku - šifra povoljno

Jedno od najlepših ali i najzahtevnijih iskustava je roditeljstvo. Zdravo samopouzdanje i samopoštovanje u kombinaciji sa osećajem unutrašnje sigurnosti i sreće, nezavisno od spoljašljeg uticaja je ono što stvara uspešne i srećne ljude, tvrde psiholozi. Problemi se javljaju zbog toga što se roditelj postaje činom rođenja deteta bez predhodnih kvalifikacija. Razredni starešina se postaje stečenom diplomom bez pedagoškog iskustva. Usled nemarnosti i neznanja odraslih, dete se refleksno bori za opstanak u svetu koji ne poznaje.

Da li zbog toga što ne vole da igraju "LOTO" u kome nikada ne znaju koje brojeve će da im pročitaju iz dnevnika, ankete pokazuju da tek 30% roditelja redovno posećuje školu svoje dece i informiše se o njihovom uspehu ili problemima. Kako razredni starešina koristi priliku da kritikuje lošu decu pred roditeljima dobre dece, da ne bi pričinjavali stres svojim nesavesnim roditeljima, a da bi ispunili zahtev svojih razrednih starešina, učenici bosansko-hercegovačkih srednjih škola budno prate oglase. Uz nadoknadu od 5 maraka, na oglasnim tablama mogu da biraju roditelje. Na stubovima u blizini škola, postavljeni su oglasi sa brojem telefona na kojima piše da je odrasla osoba voljna da po povoljnoj ceni glumi roditelja po potrebi u školi. Kako razredne starešine često ne proveravaju identitet osobe koja se predstavi kao roditelj, ovakva prevara najčešće uspe.

Juče je jedan roditelj zavapio na roditeljskom sastanku:

"Dajte mi dobro dete, pa ćete videti kakav sam ja otac!"

Duško Radović

Neki roditelji ne uspevaju da ostvare autoritet nad decom, neki se i ne trude, dok neki to čine na pogrešnim osnovama. Kao neverovatan detektor istine, dete sa lakoćom usvaja model pred sobom. Prvi koji vidi u svom detinjstvu je odnos oca i majke prema njemu, njegovom odrastanju i budućnosti. Uzrok loših ocena i neopravdanih časova ne treba tražiti u lošem detetu već u celokupnom odnosu u porodici. Pozitivno roditeljstvo zahteva mnogo vremena i truda ali ima i najveće šanse da stvori uspešno i srećno dete, a potom i srećnog čoveka.

Da li je ekonomska kriza dovoljno jak argument za nemoral odraslih koji na sunovratu deteta zarađuju? Nesavesni profesori i neodgovorni roditelji su plodno tlo da dete postane "diplomata", odnosno da iz sopstvenog straha pokuša da "udovolji i jednoj i drugoj strani". Kad god zagusti, iznajmiće sebi roditelja.

"Tucite svoju decu čim primetite da liče na vas! " - Duško Radović

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru