Serija Opšte mesto - najduhovitiji teror naše svakodnevnice

10 Mar 2016
1710 pregleda

Sa opštim mestima u umetnosti treba biti oprezan. To je, rekli bismo, još jedno opšte mesto. Ako se uverenja, teme i fraze koje su u narodu masovno prihvaćene iskoriste vešto i umereno, privući će publiku jer će joj se tema učiniti poznata i bliska. Ako se pretera, skliznuće se u banalnost.

Serija Opšte mesto - najduhovitiji teror naše svakodnevnice

Polovinom februara, srpsko-hrvatsku medijsku scenu je osvojila mini-serija Opšte mesto od (za sada) 13 epizoda, koje su dostupne na YouTubu. Priče Đorđa Brankovića (bend Ah Ahilej) do samog dna eksploatišu opšta mesta u liku Batice Srbina i njegovih monologa o utiscima sa letovanja, pomodarstvu poslovne prezauzetosti, gušenju sagovornika sa pričama o deci, iseljenju na Zapad, prijateljima, navici pretrpavanja priloga „u lepinju”, do ozbiljne političke satire i kritike inertnog društva u epizodi „U većini”.

Sve, od glasa koji iritira, scenarija koji samo deluje kao da je improvizacija, uvodne i odjavne špice koje su nesrazmerno duge, sve je deo namernog preterivanja i smelog poigravanja sa krajnjim apsurdom. Spakovati tako slojevite priče u samo nekoliko minuta je veliki izazov, a čini nam se da je ovaj mali tim u tome itekako uspeo.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru