Smeh je ozbiljna stvar

18 Oct 2013
Autor Mirjana
1043 pregleda

„Smejati se često i mnogo; da bi se osvojilo poštovanje inteligentnih ljudi i naklonost dece; da se zaradi ugled kod iskrenih kritičara i lakše podnese izdaja lažnih prijatelja; da se ceni lepota; da se u drugima pronađe ono najbolje; da se živi sa saznanjem da je bar neko lakše disao zato što ti postojiš. To je uspeh.“ - napisao je Ralph Waldo Emerson, američki filozof, esejista i pesnik iz XIX veka.

Smeh je ozbiljna stvar

Emerson je izrekao mnoge mudrosti u samo nekoliko rečenica. Deo o smehu je naročito zanimljiv, a evo i zašto više smeha u životu treba da postane prioritet.

Smeh smanjuje stres

Sećate li se kad ste se poslednji put smejali toliko da vam je došlo da se valjate po podu? Pamtite li se kako ste se osećali nakon toga? Verovatno relaksirano i smireno, jer smeh od kojeg vas bole trbušni mišići ima sposobnost da vas potpuno resetuje i opusti tenziju koja se nekad gomila nedeljama. Iskren smeh podstiče lučenje hormona sreće - endorfina i blokira lučenje kortizola, hormona stresa.

Smeh pomaže da se fokusirate

Napad smeha je nekad sve što vam je potrebno da se vratite u ravnotežu. Razvijanje osećaja za humor otvara nove vidike. Ujutru ste, recimo, čistu košulju nespretno isprljali kafom ili pastom za zube. Ako naučimo da ovako banalne neprijatnosti kanališemo iz besa u smeh samom sebi, očekuje nas mnogo prijatniji dan. Ostavite ljutnju za krupne promašaje, sitnim baksuzlucima se treba nasmejati u lice.

Smeh i socijalizacija

Smeh zbližava ljude. Usrećuju nas oni sa kojima se mnogo smejemo, smeh nas spaja sa ljudima bolje nego bilo šta drugo. Duhovite interakcije su one koje se pamte. Kada se ponovo sretnete, obnovite ta sećanja kroz priču, i proživite trenutke radosti iz početka. Kad ljudima „učitate sećanja“ na zajedničke anegdote, gafove i šale iz prošlosti, osetićete kako se dobra atmosfera podiže kao zaraza.

Smeh je lek

I to ne samo figurativno i metaforički. Smeh dokazano podiže broj odbrambenih antitela u organizmu, podiže imunitet, poboljšava cirkuaciju i stabilizuje nivo šećera i krvi. Teapija smehom je priznata i delotvorna.

Smeh vas čini pametnijim

Smeh poboljšava funkcije centralnog nervnog sistema jer stimuliše obe hemisfere mozga odgovorne za kreativnost. Otvara i um i srce za nove ideje i iskustva, povećava sposobnost rešavanja problema i čini vas produktivnijim u svakodnevnim aktivnostima.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru