Čarobni svet "Jaquet-Droz"

08 Nov 2013
587 pregleda

Pierre Jaquet-Droz (1721–1790) je bio briljantan matematičar čija je specijalnost bila primenjena mehanika i izrada časovnika i mehaničkih ptica. Smatra se najtalentovanijim dizajnerom automata u istoriji.

Čarobni svet

Opsednut najsitnijim detaljima i njihovom formom i funkcijom, u dugom periodu svog stvaralaštva zajedno sa svojim sinom Henri-Louisom i Jean-Frédéric Leschotom je izrađivao satove koji su prava remek dela časovničarskog zanata, a ono čime je osvojio svet i što se smatra začetkom današnje robotike, su njegove lutke - androidi koje su nastale u cilju bolje prodaje osnovnih proizvoda.

Ove čudesne lutke, nastale pre 240 godina, bile su inspiracija za stvaranje robota u filmu Hugo.

Muzičar je devojka - orguljaš koja pokreće glavu, oči, diše (vidi se kako pomera grudni koš) i svira pritiskom prstiju na dirke orgulja. Takođe pravi pokrete torzom kao pravi pijanista. Ovaj mehanizam se sastoji od 2500 delova.

Crtač je lutka - dečak koji može da nacrta četiri različita crteža: portret kralja Luja XV, portrete kraljevskog para Luja XVI i Marije Antoanete, psa i crtež Kupidona u kočijama u koje je upregnut leptir. Crtač radi pomoću sistema kamera. Može da pomeri stolicu, podigne ruku i duva u vrh olovke da ukloni prašinu. Ovaj mehanizam se sastoji od 2000 delova.

Pisac je najsloženiji od ova tri automata i sastoji se od 6000 delova. Koristi sličan sistem kao i Crtač i u stanju je da napiše tekst dužine do 40 slova, čiji se zapis nalazi na točku unutar lutke. Pisac koristi guščije pero i sinhronizovanim pokretima glave i očiju prati pero dok piše i umače ga u mastionicu.

Lutke su savršeno očuvane i nalaze se u Muzeju umetnosti i istorije u Neuchâtelu u Švajcarskoj i dan danas oduševljavaju posetioce kao i pre gotovo 250 godina kraljeve i careve Evrope, Indije, Kine i Japana.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru