Jezivo ostrvo lutaka

01 Nov 2014
733 pregleda

Krajnje neobična i bizarna turistička atrakcija ne prestaje da fascinira posetioce koji krstare kroz gustu mrežu kanala u južnom delu Meksiko Sitija. Na granama drveća visi na hiljade starih, pohabanih lutaka.

Jezivo ostrvo lutaka

Priča počinje pre više od pola veka godina, kada se devojčica utopila u neposrednoj blizini malog ostrva skrivenog u mreži kanala Hočimiko. Jedini stalni stanovnik bio je Don Huan Santana Barera koji je imao porodicu, ali je odlučio da se povuče u osamu na pustom ostrvu. Ubzo nakon tragičnog događaja, Barera je dok je pecao izvukao lutku iz kanala. Pod utiskom skorašnje tragedije, Barera je neobičan ulov shvatio kao poruku da duša devojčice traži svoj mir i odlučio da lutku ostavi na obližnjem stablu.

Ono što je usledilo je uzrok što se danas ovo ostvo zove Ostrvo lutaka (Isla de las Muñecas). Dan za danom, nekoliko decenija, Barera je vadio lutke iz kanala. Nove, stare, pohabane, očuvane, osakaćene, one su završavale na granama drveća u onom stanju u kojem ih je našao. Nije ih popravljao, niti na bilo koji način uznemiravao, uveren da je njegova misija da darovima iz kanala umiri duh tragično stradalog deteta.

Suvišno je reći da danas pogled na čudnu zbirku koja broji nekoliko hiljada lutaka izaziva jezu niz kičmu. Dodatno oštećene jakim meksičkim suncem i vremenskim nepogodama, lutke se sablasno klate na granama drveća i provociraju najdublje strahove posetilaca.

Neobični starac koji je stvorio ovu jezivu postavku stradanja utopio se na istom mestu gde je svakodnevno vadio lutke iz kanala, nakon 50 godina provedenih u usamljeništvu na ostrvu.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru