Najskuplja kuća za lutke na svetu

14 Jul 2016
Autor Mirjana
827 pregleda

Procenjena na 8,5 miliona dolara, kućica poznata kao Astolat Dollhouse Castle košta koliko i kompletno opremljen stan u centru Njujorka. Ali, to svakako nije obična kućica za lutke.

Najskuplja kuća za lutke na svetu

Visoka je nešto više od 2,7 metara, teška oko 400 kilograma i opremljena sa 10000 komada minijaturnog nameštaja, uključujući funkcionalne kamine, slike u ulju, tepihe i tapetarsku opremu od luksuznih materijala, ogledala ukrašena draguljima i minijature retkih knjiga starih preko jednog veka. Enterijer malenog dvorca dekorisali su najpoznatiji umetnici iz celog sveta.

Dvorac je punih trinaest godina, od 1974. do 1987. godine, stvarala minijaturistkinja iz Kolorada Ilejn Dil, inspirisana poezijom Alfreda Tenisona o Dami od jezera. U izradu se uključio i veliki broj svetskih stručnjaka iz umetnosti minijature.

Dvorac se prostire na sedam spratova povezanih stepeništem i holovima i predviđen je za posmatranje u rasponu od svih 360°. U podrumu se nalazi Dvorana Kolumbovih vitezova, vinski podrum, kuhinje i oružarnica. Na prvom spratu su ulazni hol, glavno stepenište i prostorije za poslugu. Sledeći nivo ispunjavaju svečana dnevna soba, trpezarija i muzički hol sa pripadajućim balkonom za publiku. Na četvrtom nivou se nalazi biblioteka, galerija slika i izložba retkog oružja. Na petom nivou su odaje za spavanje, a šesti je predviđen za zabavu, sa velikom plesnom dvoranom, sobom za odmor muzičara, barom i salonima. Na poslednjem nivou se nalazi Čarobnjakova kula, astronomska opservatorija oslikana znacima Zodijaka i dekorisana minijaturnim teleskopima.

Kućica Astolat Dollhouse Castle je dugo bila izložena u muzejskoj prodavnici u Sedoni (Arizona) čiji je vlasnik bila autorka Ilejn Dil, sve do njenog odlaska u penziju 1996. godine. Tada kućicu preuzima kolekcionar L. Frimen i seli je u Muzej umetnosti okruga Naso u Njujorku. Sam Frimen se pridružio timu umetnika koji su izrađivali minijature za maleni dvorac, a njihov broj je do danas porastao na 30000. Povremeno se inventar dvorca menja, a u njemu nikada istovremeno nije više od 10000 detalja.

Nažalost, Astolat Dollhouse Castle nije deo stalne postavke muzeja. Izlaže se veoma retko, a fotografije koje vidite su snimljene tokom prošlogodišnje izložbe koja je trajala četiri nedelje.

izvor: Astolat Dollhouse Castle

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru