Biciklistička staza u čast Van Goga

28 Nov 2014
830 pregleda

Pre nekoliko dana, u holandskom gradu Ajndhovenu otvorena je biciklistička staza Van Gog - Rosegard kao najava početka proslave jubileja, 125. godišnjice od smrti slavnog Vinsenta Van Goga (1853-1890).

Biciklistička staza u čast Van Goga

Otvaranje staze je simbolično najavilo početak celogodišnjeg komemorativnog programa nazvanog „125 godina inspiracije“, niza kulturnih dešavanja koja će u Holandiji obeležiti 2015. godinu.

Biciklistička staza je dizajnirana tako da podseća na čuvenu Van Gogovu sliku „Zvezdana noć“ (1889). Osvetljena je hiljadama treperećih kamenčića i osmišljena kao replika Vinsentovog biciklističkog puta koji kruži od Van Gogovog rodnog Brabanta do čuvenih vodenica Opvetens i Kols ovekovečenih na njegovim slikama.

Fluorescentno luminantno kamenje apsorbuje svetlost preko dana i diskretno svetli noću. Da ne bi narušili ekosistem okoline, dizajneri su umanjili luminantna svojstva kamenja i prilagodili ga da svetli, ali da ne ometa životinje u okruženju. Oko staze ne postoji rasveta, pa biciklisti tvrde da se tokom vožnje osećaju kao da su kroz vremeplov zaronili u slavnu Van Gogovu sliku.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru