Veličanstvena Zaza Gabor

06 Feb 2015
Autor Mirjana
1458 pregleda

U Budimpešti, 6. februara 1917, rođena je holivudska diva Zaza Gabor čuvena po slavnim filmskim i televizijskim ulogama, ali i burnoj biografiji koja je svrstava u red najzanimljivijih zvezda svetskog šoubiznisa.

Veličanstvena Zaza Gabor

Sari (ZaZa) Gabor rođena je u porodici vojnika Vilmosa Gabora i Džoli Gabor, naslednice jedne od najvećih evropskih imperija u polju dragog kamenja. Sari i njene dve sestre, Eva i Magda, živele su u oduvek u materijalnom komforu koji je podrazumevao dadilje, poslugu, stalna putovanja i skupe škole. Nadimak ZaZa dobila je u ranom detinjstvu. Iako bi pravilan izgovor izvornog nadimka (ZsaZsa) bio ŽaŽa, odlučili smo da u ovom tekstu koristimo oblik koji je češće u upotrebi na našem govornom području.

Sa 13 godina, Zaza je poslata u internat u Švajcarskoj, gde je pri kraju školovanja upoznala čuvenog operskog tenora Ričarda Taubera, koji je poziva da učestvuje u njegovoj opereti Raspevani san (Der singende Traum). Nakon tri meseca provedena na Glumačkoj akademiji u Beču, Zaza je bila spremna za svoj glumački debi.

Kraljica skandala je postala već u 19. godini, kada je prvo krunisana kao Mis Mađarske, a potom je titulu izgubila jer se ispostavilo da po tadašnjim propisima nije imala dovoljno godina za učešće na ovoj manifestaciji.

„Nikada nisam mrzela nekog muškarca dovoljno da bih mu vratila dijamante koje mi je dao.“

Već 1937, Zaza se udaje za 35-godišnjeg turskog državnika Burhana Asafa Beldža kojeg je lično zaprosila. Kao poklon za veridbu, porodica Gabor joj poklanja čuveni 10-karatni dijamant. Ovaj brak se okončava 1941. godine, kada Zaza napušta Beldža i odlazi u Ameriku.

Tamo ubrzo upoznaje hotelskog magnata Konrada Hiltona, koji joj nudi 20,000$ da provede noć sa njim. Odbija ga, ali se četiri meseca kasnije ova nepristojna ponuda završava brakom. Par je dobio kćer Frančesku, ali brak nije potrajao. Razveli su se već 1946. godine.

„I on i ja smo bili zaljubljeni u njega. Mene je prošlo, ali njega nije.“

Holivudska karijera

Nedugo zatim počinje njen holivudski uspon, za koji je kako tvde mnogi filmski kritičari bile zaslužne njena ličnost i pojava. Zaza je postala zvezda jer se prosto ponašala kao Zaza. Prvu veliku ulogu odigrala je u 1952. u mjuziklu Lepo je gledati je (Lovely to Look At), a iste godine je imala zapažene uloge u romantičnoj komediji Nismo venčani! (We're Not Married!) sa Džindžer Rodžers i Fredom Asterom. Talična 1952. donela joj je i glavnu ulogu u Mulen Ružu (Moulin Rouge) sa Hoze Fererom.

U godinama koje su usledile, igrala je bezbroj zapaženih rola u televizijskim serijama, ali i bila najomiljeniji gost talk show emisija zbog svoje vedrine i duhovitosti. Sve do 1997, Zaza je svake godine svojim obožavaocima poklanjala po nekoliko televizijskih i filmskih ostvarenja. Njena karijera se smatra jednom od najblistavijih u istoriji Holivuda.

Kraljica skandala

Pored bogate karijere, Zazin privatni život obiluje zanimljivostima. Zahvaljući impozantnom broju brakova, čak devet, koje je sklapala isključivo sa izuzetno moćnim i bogatim ljudima, zaradila je neslavan epitet „najuspešnije kurtizane XX veka”. Ovoj reputaciji je svakako doprineo i veliki broj neformalnih veza, od kojih su u javnosti najburnije propraćene one sa Šonom Konerijem, Ričardom Bartonom, Frenkom Sinatrom i političarom Henrijem Kisindžerom.

„Želim muškarca koji je dobrodušan i pun razumevanja. Da li je previše to tražiti od milionera?”

Njoj je verovatno najteže pao skandal nakon razvoda sa Džordžom Sandersom, koji je samo da bi joj napakostio ubrzo oženio njenu sestru Magdu. Na pragu osme decenije, udala se za trideset godina mlađeg princa Fredrika von Anhalta. Sa ovim brakom je dobila titulu Princeza von Anhalt - Vojvotkinja od Saksonije. Titula je mnogo puta osporavana, jer je njen suprug plemićko zvanje dobio tako što ga je kao odraslu osobu usvojila princeza Marija Augusta Anhalt.

Poznata kao izuzetno pozitivna ličnost, Zaza je 1989. godine prilično iznenadila svoje obožavaoce kad je postala „zatvorska ptičica”. Za fizički obračun sa policajcem koji je zvezdu zaustavio zbog saobraćajnog prekršaja, Zaza je osuđena uslovno, ali kako nije poštovala uslove kazne, dobila je tri dana zatvora.

„Volim da stavim dijamante i obučem predivne večernje haljine da bih unesrećila svoje prijateljice.”

Najtužniji deo njene biografije predstavlja odnos sa jedinim detetom, kćerkom Frančeskom Hilton, koja je preminula u januaru ove godine. Njihov odnos je bio veoma komplikovan, naročito od trenutka kada je Zaza u svojoj autobiografiji obelodanila da je Frančeska bila neželjeno dete, rođeno u braku sa nasilnikom Konradom Hiltonom. Ni sam Hilton nije imao blizak odnos sa svojom jedinicom, kojoj je od neprocenjivog bogatstva ostavio samo 100,000$.

Verovatno najsurovija verzija uzroka netrpeljivosti Zaze prema Frančeski je pretpostavka da Zaza nije mogla da se pomiri sa tim što je Frančeska postala prosečna, neugledna žena, bez imalo želje i potencijala da bude dostojna naslednica holivudske lepotice.

„Verujem u veliku porodicu. Svaka žena bi trebalo da ima bar tri muža. Koliko sam ih imala? Mislite li pored onih za koje sam se udavala?”

Čini se da njena autobigrafija Jedan život nije dovoljan (One Lifetime Is Not Enough, 1991) vapi za nastavkom koji će otkriti sva sećanja jedne od retkih živih diva XX veka, zlatnog doba Holivuda. Iza bogatstva, slave, lepote, šarma i duhovitosti sakrilo se previše tuge, razočaranja i cinizma za jedan ljudski život. Iza čuvene uzrečice darling, kojom je oslovljavala skoro svakog koga sretne, bilo je mnogo hladnoće, samoljublja i nezainteresovanosti za ljude oko nje.

„Nikom ne zapamtim ime, ne mislite valjda da je uzrečica darling nastala sama od sebe?“

Ipak, jedno joj ne možemo osporiti. Zaza Gabor je postala zvezda zbog onoga što jeste, ne skrivajući svoje slabosti, grehe i poroke od javnosti. Njen život je otvorena knjiga i ona svoje godine proživljava bez straha od skandala i narušavanja ugleda. Sve šavove svoje duše, baš kao i raskošnu lepotu i talenat, odavno je prikazala svetu.

edit: Zaza Gabor je preminula u 100. godini, 18. decembra 2016. godine u Los Anđelesu.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru