Zbogom slikaru ravnice: Sava Stojkov (1925 - 2014)

20 Aug 2014
2406 pregleda

Najpoznatiji slikar srpske naivne umetnosti, Sava Stojkov, preminuo je danas, 20. avgusta 2014, u svom rodnom Somboru.

Zbogom slikaru ravnice: Sava Stojkov (1925 - 2014)

Slike rađene različitim tehnikama, koje su predstavljale čarobnu mešavinu naive i fotorealizma, izlagao je na 312 samostalnih i 550 grupnih izložbi. Dobitnik je više od 40 vrednih nagrada u zemlji i svetu. Slike vojvođanske ravnice, naročito rodne Bačke, odišu toplinom, čistotom i neverovatnom preciznošću. Pored portreta, pejzaži ravnice sa dubokim horizontom su obeležili njegovo stvaralaštvo.

Bio je blagoslovljen srećom koju umetnici često ne dožive, njegovo stvaralaštvo su izuzetno cenili njegovi savremenici, poštovaoci umetnosti i kritika. Na 85. rođendan Save Stojkova, u zdanju Prepandarije u Somboru, na površini od 250m2 je otvorena stalna postavka njegovih dela. U zasebnim odeljcima postavljena su ulja na staklu, ulja na platnu, portreti autentičnih Vojvođana, salašarski i seoski motivi iz svih perioda stvaranja ovog umetnika. Na spratu Prepandarije se nalazi i atelje Save Stojkova, smešten u čuvenoj ovalnoj sobi, u kojem je umetnik do skoro često boravio i stvarao.

Potekao je iz skromne paorske porodice koja nije verovala da se iz njegovog „škrabanja“ može izroditi nešto vredno. Ipak, zanimljiva anegdota koju je jednom ispričao, kaže da je veliki talenat zapazio njegov učitelj još u osnovnoj školi, kada ga je izveo pred tablu da nacrta gusku i patku. Mladi Sava se tad prilično namučio da napravi razliku između dve anatomski slične životinje, ali je učitelj bio prezadovoljan. Tek kasnije, Sava je saznao da je na časovima bio glavni umetnik na tabli pošto je sam učitelj imao skromne crtačke sposobnosti, pa je izbegavao je da se u te svrhe sam lati krede.

Jedan od najzanimljivijih intervjua, gde govori o svom životu, stvaralaštvu, ratnim godinama, portretima važnih ljudi i mnogim drugim temama dao je 2008. godine za Vojvođanski magazin.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru