Renoar sa buvljaka

13 Sep 2012
Autor Mirjana
1284 pregleda

Na jednoj od pijaca sa polovnom robom u Shenandoah Valley u američkoj državi Virdžinija, žena koju LA Times nazvao „Renoarova devojka” je kupila kutiju polovnih sitnica za 7$. U kutiji se nalazilo malo ulje na platnu, lutka Paula Bunyana i plastična krava.

Renoar sa buvljaka

Žena je zapravo bila zainteresovana samo za lutku iz kolekcije. Slika joj se nije dopala i pokušala je da je izvadi iz rama na kojem je pisalo RENOIR. Nameravala je da ram iskoristi za nešto drugo.

Kako je tvrdila novinarima, njenu majku je zaintrigirao natpis, a kako je i sama nastavnik likovnog i slikar amater insistirala je da sliku pogleda stručnjak. Osećaj je nije prevario! Nakon ekspertize, istoričarka umetnosti iz aukcijske kuće Potomack Co, Anne Norton Craner, je izjavila:

„Kada su je izvadili iz plastične kese, sve je zasijalo. To je rad francuskog impresioniste Pierre-Auguste Renoira, skoro sigurno iz 1879. godine.”

Stručnjaci iz Potomack Co. su objavili da je reč o delu Paysage Bords de Seine (Pejzaž na obali Sene) čija će početna cena na aukciji 29. septembra biti između 75,000 i 100,000$. Smatra se da će konačna cifra znatno premašiti početnu cenu, bez obzira na maleni format slike. Renoarova slika sličnih dimenzija iz istog perioda prodata je 2007. godine za 200,940$.

Kako je rad vrhunskog majstora, sa ramom na kome je njegovo ime, skoro ceo jedan vek bilo izgubjen na putu od Francuske do smetlišta u Virdžiniji?

U tom trenutku niko nije znao.

Po pisanju ArtsBeat bloga New York Timesa, sliku je prodala Bernheim-Jeune galerija u Francuskoj 1925. godine suprugu žene koja je svu svoju imovinu u umetničkim delima zaveštala Baltimorskom muzeju umetnosti. Sudbina slike od tada do prodaje na buvljoj pijaci nije poznata.

Epilog (2016):

Zakazana aukcija se nikada nije desila. Ispostavilo se da žena koja je tvrdila da je sliku pukom srećom kupila na buvljaku ne govori istinu. Sada je poznato da je njeno ime Marcia Fuqua, a još zanimljivije je da je njenu želju da se obogati osujetio rođeni brat Matt, rekavši istražiteljima da je pomenuta slika u posedu porodice više od pola veka.

Istraga FBI-a je utvrdila da je slika ukradena iz Baltimorskog muzeja umetnosti 1951. godine, što se vremenski poklapa sa periodom od kada je u posedu porodice Fuqua. Upravo početkom 1950-tih je majka Marcie Fuqua, slikarka, bila student Akademije umetnosti u Baltimoru. Naravno, majka nije bila upoznata sa planom svoje kćerke da proda „slučajno kupljenog Renoara sa buvljaka”, a preminula je odmah nakon otkrića prevare, tako da su detalji krađe zauvek ostali tajna.

Slika je oduzeta porodici Fuqua i vraćena muzeju 2014. godine, koji je to proslavio izložbom „Povratak Renoara” iste godine.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Mihic Drago.Wien., 03 Jan 2017

Imam nesto slicno pa bin molio da li mozemo da mi odgovori da li i koliko vredi Renooar kopija ulje na platnu Rose Rute.hvala.

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru