Ovekovečen osmeh kraljice Elizabete II

29 Apr 2014
Autor Tea
359 pregleda
Ovekovečen osmeh kraljice Elizabete II

Mada će zvanična proslava 88. rođendana britanske kraljice Elizabete II biti 14. juna, ona je svoj pravi rođendan proslavila 21. aprila i tog dana tradicionalno dobila novi portret na kome je ovog puta nasmejana.

Kako svake godine za svoj rodjendan dobije na poklon portret najistaknutijih umetnika, u Nacionalnoj galeriji portreta čuva se 134 portreta i preko 700 slika na kojima je kraljica Elizabeta II, što je svakako čini osobom koja trenutno ima najviše zvaničnih slika u istoriji. Međutim, u ovom impozantnom broju još uvek se nije pojavio portret koji će u isto vreme zadovoljiti ukuse kritike, publike i same kraljice.

Od svih njih je do sada samo nekoliko prošlo test kritike i publike. Ostale slike su ocenjene tako da joj uglavnom ne laskaju.

Počevši od portreta koji je uradio Džon Naper, a koji je skrivan od očiju javnosti punih šezdeset godina pod obrazloženjem da je jednostavno ružan, do prošlogodišnjeg kada je nakon pogleda na sliku Dena Livelina Hola već ozbiljno postavljeno pitanje “Zašto je toliko teško naslikati portret prikladan kraljici?”, izveden je zaključak da kraljica jednostavno nema sreće kada je ovaj vid umetnosti u pitanju.

Verovatno je iz ovog razloga ove godine odlučeno da portret ne radi slikar nego fotograf Dejvid Bejli, koji se odlučio za klasičnu crno-belu fotografiju na kojoj se kraljica smeje.

“Ima divne, prijatne oči sa nestašnim sjajem. Uvek sam voleo jake žene, a ona je veoma jaka,” izjavio je autor.

Bejlijev portret će ove godine biti upotrebljen kao glavni marketinški adut kampanje “Great” za privlačenje turista iz celog sveta u Veliku Britaniju, a koji da bi videli tradicionalne znamenitosti vezane za kraljevsku porodicu godišnje u toj državi ostave oko 500 miliona funti čiste zarade.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru