Noć u Van Gogovoj sobi

22 Feb 2016
409 pregleda

Institut umetnosti u Čikagu je u čast izložbe slavnog postimpresioniste napravio neobičan gest. Oživljena verna replika čuvene slike Spavaća soba dostupna je kao prenoćište zaljubljenicima u Van Gogovo slikarstvo. Za cenu od samo 10$, u koju je uključena i ulaznica za izložbu, moguće je u sobi provesti noć.

Noć u Van Gogovoj sobi

Jednostavan enterijer upotpunjen masivnim nanosima jarkih boja debelom četkom čini da se osećate kao da ste zaronili u originalnu Van Gogovu sliku. Sve, od nameštaja do slika na zidu, deluje autentično. Ova neobična „soba za izdavanje” osmišljena je u čast posebnog događaja, izložbe koja traje od 14. februara do 10. maja ove godine. Na njoj će prvi put u Severnoj Americi, na istom mestu, biti prikazane sve tri verzije Van Gogove Spavaće sobe. U stvaranju njene žive verzije učestvovalo je 36 umetnika i zanatlija.

Van Gog je bio toliko opčinjen svojom slikom da je, nakon prve, još dva puta ponovio isti prizor tokom 1888. i 1889. godine. Prva je nastala ubrzo nakon useljenja u Žutu kuću u Arlesu u Francuskoj. Kada je prvu sliku oštetila voda, u strahu da će je to uništiti Van Gog slika drugu u egzilu, u San Remu 1889. godine. Samo nekoliko nedelja nakon druge, slika i treću verziju iste slike, manjeg formata. Nju poklanja majci i sestri. Iako su skoro identične, svaka nosi pečat posebnosti.

Prva slika se nalazi u Van Gogovom muzeju u Amsterdamu, druga u Institutu umetnosti u Čikagu, a treća u Muzeju Orsej u Parizu. Značaj izložbe Van Gogove Spavaće sobe, koja je u toku u Čikagu, je i u mogućnosti da stručna javnost i ljubitelji umetnosti na jednom mestu analiziraju tri dela koja se retko viđaju zajedno. Ostaje im da otkriju tajnu zašto je čuvanje od zaborava ove jednostavne sobe u Arlesu toliko značilo slavnom slikaru.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 25 Feb 2016

Jedna u nizu tužnih i tragičnih storija velikih umova...

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru