Avšalom, psihodelična pećina

13 Oct 2013
596 pregleda

Avšalom pećina, takođe poznata kao Soreq pećina ili Stalaktitna pećina, unikatna je po bogatstvu, lepoti i koncentraciji stalaktita. Nalazi se na zapadnoj strani planine Ye'ela u Judejskim brdima u Izraelu. Prostire se na 5000 m2 i najveća je izraelska pećina.

Avšalom, psihodelična pećina

Dugačka je 83 metra, široka 60, a visoka 15 metara. Otkrivena je sasvim slučajno 1968. godine nakon korišćenja eksploziva u kamenolomu, 3 km istočno od mesta Bet Šemeš. Dobila je ime po poginulom izraelskom vojniku Avšalom Šohamu. Nakon otkrivanja, njeno postojanje je držano u tajnosti 7 godina iz straha od oštećenja ovog prirodnog blaga. Od 1975. godine pećina je otvorena za posetioce i glavna je atrakcija Avšalom prirodnog rezervata. 2012. godine instaliran je novi sistem osvetljenja koji sprečava formiranje i rast algi.

Pomeranjem tla su nastajale pukotine kroz koje je prodirala voda i rastvarala krečnjak uz pomoć ugljendioksida prikupljenog iz korenja biljaka kroz koje je voda proticala. Povlačenjem mora, voda koja je punila pećinu, zahvaljujući rastvoru krečnjaka koji je nosila, ostavila je božanstvene prizore stalaktita i stalagmita. Procenjuje se da je stara oko 8-25 miliona godina. Temperatura i vlažnost vazduha su konstantni tokom cele godine. Neki stalaktiti su i 4 metra dugački, dok ima i onih za koje se procenjuje da su stari oko 300.000 godina. U pećini ima i stalagmita ali mnogo manje nego stalaktita, tako da veliki broj stalaktita nema svog "parnjaka".

Turisti je zovu psihodeličnom pećinom zbog igre senki koju formira osvetljenje stvarajući bizarne prizore i jezivu atmosferu.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru