Plava laguna na Islandu

18 Nov 2014
1639 pregleda

Plava laguna, smeštena u Grindaviku, ribarskom gradiću južno od Rejkavika, danas je jedna od najvećih turističkih atrakcija na Islandu. Predstavlja pravu personifikaciju obeležja Islanda, zemlje leda i vatre.

Plava laguna na Islandu

Geotermalna banja Plava laguna nudi jedinstveno iskustvo uživanja u toplim mineralnim bazenima čije dno pokriva vulkanska lava. Voda je stalno zagrejana na 37-39°C, dok je prosečna spoljašnja temperatura oko 5°C. Bogati geološki slojevi izbacuju na površinu obilje minerala koji vodi daju lekovita svojstva.

Silikatni minerali boje bazene u specifičnu mlečno-plavu boju koja privlači turiste i čini ovo mesto jedinstvanim. Voda koja iz obližnje geotermalne elektrane puni bazene, ispušta se na svaka dva dana i zamenjuje novom.

Bazeni su nastali 1976. godine kada se voda iz novosaghrađene elektrane spontano izlila u udubljenje obloženo ugašenom vulkanskom lavom. Kompleks nije korišćen sve do 1981. godine, kada su ljudi počeli da dolaze da se kupaju. Ubrzo je otkriveno da voda ima izuzetno dobar učinak u tretmanu kožnih oboljenja, naročito psorijaze. Tek 1992. godine, nakon opsežnih istraživanja, kompleks je otvoren za javnu upotrebu, a danas je Plava laguna jedna od naposećenijih banja na Islandu.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru