Akcijom „Veliki brat te posmatra” proslavili Orvelov rođendan

28 Aug 2015
317 pregleda

Orvel je u svom romanu „1984“ pisao o budućnosti u kojoj će vlade država postati opsednute stalnim praćenjem svojih građana. Holandski umetnici su 25. juna ove godine obeležili dan njegovog rođenja neobičnom akcijom - veliki broj kamera za nadzor je dekorisan ukrasnim rođendanskim kapama.

Akcijom „Veliki brat te posmatra” proslavili Orvelov rođendan

Junak Orvelovog romana 1984 je Vinston Smit, službenik ministarstva totalitarne države Okeanije, čiji je posao prepravljanje istorijskih činjenica. Razočaran svojim beskorisnim životom, Smit postaje protivnik ovakvog sistema, ali završava u mučnom procesu prevaspitanja. Često citirana rečenica iz romana 1984 „Veliki brat te posmatra”, postala je matafora nadzora vlada država nad svim građanima.

Iza akcije stoji umetnički duo Front 404, koji su u gradu Utrehtu, glavnom gradu istoimene holandske provincije dekorisali kapama veliki broj kamera za nadzor. Pored želje da obeleže godišnjicu rođenja čuvenog engleskog književnika, najpoznatijeg po romanima 1984 i Životinjska farma, umetnici Thomas voor ‘t Hekke i Bas van Oerle su želeli i da podignu svest građana o stvarnoj ugroženosti njihove bezbednosti i privatnosti, za šta je odgovoran upravo orvelovski Veliki brat.

„Obeležili smo ove neupadljive kamere i učinili ih vidljivim za sve ljude koji ih u dnevnoj užurbanosti ignorišu. Moramo postati svesni koliko nas kamera danas gleda i da je država nadzora koju je Orvel opisao postala naša realnost.”

Podsetite se i čuvenih Orvelovih pravila u govoru pisanoj komunikaciji.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 30 Aug 2015

Iako ću, možda, izazvati burne reakcije, lično nemam ništa protiv kamera jer živim životom običnog čoveka i iste mi ni malo ne smetaju! Uveren sam da svako ko nema loše namere u odnosu na sredinu u kojoj živi, nema razloga da se plaši ovih naprava!? Zato oni koji smišljaju zlodela, kao što su ubice, teroristi i njima slični, imaju razloga da se brinu od organizovane odbrane društva od njihovih terorističkih namera...

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru