Letnje pihtije ili ruska salata sa želatinom

04 Dec 2014
Autor Tea
6762 pregleda
Letnje pihtije ili ruska salata sa želatinom

Zbog toga što mnogi ne vole prave zimske pihtije, činjenica je da predjelo poznato pod nazivom „letnje pihtije“ mnogi neće želeti da probaju, ali i da će im retko ko odoleti ako se isto predjelo predstavi kao „ruska salata sa želatinom“.

Sa druge strane, ljubitelji pravih zimskih pihtija će biti razočarani kada shvate da se ispred njih nalazi nešto što je potpuno drugačijeg ukusa. Čini se da je prilikom predstavljanja ovog specijaliteta bolje dati prednost sadržini nego formi, posebno što ovo i jeste ruska salata koja se samo priprema u formi pihtija.

Sastojci:

300 grama šunke, 200 gr majoneza, 4 barena jajeta, 150 gr kiselih krastavaca, peršun, 4 barene šargarepe ili 100 gr zelene mešavine (kukuruz, šargarepa, grašak), 1 litar jogurta, 80 gr želatina, so, biber.

Ova količina sastojaka je dovoljna za tridesetak parčića.

Napomena: prema originalnom receptu u ovo predjelo se ne stavlja zelena mešavina već samo šargarepa, ali kukuruz i grašak čine divan dodatak kako ukusu, tako i izgledu ovog specijaliteta.

Priprema:

Osnova: Šargarepu ili zelenu mešavinu obariti, a kisele krastavce, barena jaja i šunku iseckati na sitne kockice (kao za rusku salatu). U pleh srednje veličine posipati, red šunke, red kiselih krastavaca, red jaja, red zelene mešavine, pa potom ponoviti slaganje istim redosledom. Na kraju dodati sitno seckani peršun, so i biber po ukusu.

Kako svaki od ovih sastojaka ima svoju specifičnu težinu, smesu ne treba mešati.

Želatin: Prethodno razmućen želatin sa malo jogurta sipati u dublji sud, dodati ostatak jogurta i staviti da provri. Kako hoće da iskipi i zagori, uz mešanje ostaviti da vrije 10 minuta. Skinuti sa plotne, dodati majonez, a onda mešati dok se sve dobro ne sjedini. Ostaviti da se prohladi 10 - tak minuta, a potom preliti masu u plehu.

Ostaviti u frižider 2 -3 sata, da se dobro ohladi i stegne.

Letnje pihtije poslužite sečene na kocke, rombove ili trouglove.

Osim što je privlačno za oči, ovo hladno predjelo je veoma ukusno, izdašno i lako se priprema, pa bez obizira na to što ga vezujemo za letnji period, lepo je kada se nađe kao sastavni deo slavske zimske trpeze.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru