Izida - Egipatska boginja plodnosti i majčinstva

Autor RiznicaIstorija

Izida je bila kćer Nuta (Nebo) i Gab (Zemlja). Imala je sestru Neftidu i dva brata- Ozirisa i Seta. Brat Oziris je bio i njen suprug. Kad je boga Ra ( Bog sunca) ujela zmija, ona je uspela da ga izleči i tako saznala njegovo ime. Zbog toga je od njega dobila moć jednaku njegovoj, i postala je "božanstvena čarobnica". 

Ljubomoran na svog Brata Ozirisa, Set ga je ubio i rasparčao na delove. Izida, koja je mnogo volela svog muža, uspela je da prikupi delove njegovog tela (sem polnog organa kog su pojeli krokodili) i izvede sve pogrebne ceremonije. Zbog svoje žalosti prema mrtvom suprugu, zajedno sa svojom sestrom  je postala božanstvena boginja koja oplakuje mrtve.

Svoje čarobne moći je koristila da bi lečila bolesne, pomagala porodiljama, delila dobrotu ljudima, bila primer ljubazne supruge i brižne majke pa je zbog toga bila omiljena u narodu.

Imala je jednog sina, Horusa, koji je osvetio smrt svog oca, pa je zbog toga bio prvi vladar objedinjenog Egipta.

Zbog toga je boginja Izida je prikazivana kako umesto sina Horusa, u rukama drži faraone.

Sve njoj pripisane karakteristike, hrišćani su kasnije preuzeli i preneli na devicu Mariju. Smatra se da su slike kako Izida doji malog Horusa bile motiv za ikone device Marije sa Isusom u naručju.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Komentari:

Ostavi novi komentar
jasminka stevanovic, 10.06.2015.
zanimljiva mi je i Grcka mitologija,a evo posle jedne knjige u kojoj je kao prolog napisana pesma_Himna Izidi zanimalo me je i o njoj da nesto vise saznam...Hvala,saznala sam!
Odgovori
Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Ponovo sam povremeno odlazio u svoj atelje i slikao trudeći se iz sve snage da zaboravim svoju dragu što miriše na badem, ili sasvim suprotno, trudeći se iz sve snage da je se setim, ali je u slikama koje sam slikao uvijek nešto nedostajalo.

Orhan Pamuk - "Istanbul"

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |