Armagedon

Autor VremeplovIstorija

Šta se zapravo krije iza "Armagedona" i zašto je to mesto toliko značajno da se spominje i u Starom i u Novom Zavetu? Zašto će se baš na tom mestu po Bibliji odigrati poslednja bitka izmedju dobra i zla, izmedju Boga i Satane u pratnji Goga i Magoga sakupljenih sa sve četiri strane sveta? Armagedon je grčka reč koja je nastala od dve hebrejske "Har" (brdo, planina) i Megido (naziv mesta severno od Jerusalima). Jedno vreme se mislilo da je to samo simbolično ime i da ono ne postoji sve dok istoričari i arheolozi nisu pronašli iskopine na brdu (har) Megido, i dokaze o bitkama koje su se tu odigravale počev od 7.000 godine pre nove ere, pa sve do babilonskog rušenja prvog jerusalimskog hrama. Jedna od najznačajnijih bitaka je ona između Kananita i Faraona Tutmosa III nakon koje on uspostavlja dominaciju nad Levantom. Geografski položaj brda Megido između Afrike i Azije, kao i konfiguracija terena, činili su mesto savršeno za značajne bitke i prodor pobedničkih vojski dublje u judejsku pustinju bili oni Asirci, Babilonci, Egipcani, Persijanci, Rimljani, Grci... Na samom brdu pronađeno je više od 20 nivoa različitih perioda. Znači, grad je srušen u nekoj bitci i na njegovim ruševinama, od materijala koji se mogao iskoristiti, izgrađen je novi. Najstariji i najniži nivo potiče iz gvozdenog doba dok se na gornjem nivou nalazi takozvana Solomonska kapija, odnosno, kapije koje su građene za vreme cara Solomona od posebno obrađenog i slaganog kamena. Pronađen je i ogromni bunar, ustvari, podzemna prostorija 4 sprata u dubinu kamena koja je bila spremište za vodu značajna za svako veće mesto/naselje na tom području siromašnom prirodnim padavinama i izvorima. Svaki osvajač Megida ostavio je svoj trag na njemu u vidu oružja, nakita, tablica, hijeroglifa... Poslednja bitka na Megidu, odigrana je 1918, za vreme prvog sv. rata između generala Alenbia i otomanske armije. Da li je to zaista poslednja bitka na Megidu, na jednom tako malom prostoru sa toliko mnogo oružja i krvi?

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Od svih razornih oružja koje je čovek bio u stanju da izmisli, najstrašnije i najmoćnije bila je reč. Bodeži i koplja ostavljali su tragove krvi, strele su se mogle videti i iz daljine. Otrovi su takođe na kraju otkrivani gubeći tako svoje ubojito dejstvo. Ali reč je uspela da uništava bez tragova.

Paulo Koeljo

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |