Armagedon

Armagedon

Šta se zapravo krije iza "Armagedona" i zašto je to mesto toliko značajno da se spominje i u Starom i u Novom Zavetu?Zašto će se baš na tom mestu po Bibliji odigrati poslednja bitka izmedju dobra i zla, izmedju Boga i Satane u pratnji Goga i Magoga sakupljenih sa sve četiri strane sveta?

Armagedon je grčka reč koja je nastala od dve hebrejske "Har" (brdo, planina) i Megido (naziv mesta severno od Jerusalima). Jedno vreme se mislilo da je to samo simbolično ime i da ono ne postoji sve dok istoričari i arheolozi nisu pronašli iskopine na brdu (har) Megido, i dokaze o bitkama koje su se tu odigravale počev od 7.000 godine pre nove ere, pa sve do babilonskog rušenja prvog jerusalimskog hrama.Jedna od najznačajnijih bitaka je ona između Kananita i Faraona Tutmosa III nakon koje on uspostavlja dominaciju nad Levantom.Geografski položaj brda Megido između Afrike i Azije, kao i konfiguracija terena, činili su mesto savršeno za značajne bitke i prodor pobedničkih vojski dublje u judejsku pustinju bili oni Asirci, Babilonci, Egipcani, Persijanci, Rimljani, Grci...Na samom brdu pronađeno je više od 20 nivoa različitih perioda. Znači, grad je srušen u nekoj bitci i na njegovim ruševinama, od materijala koji se mogao iskoristiti, izgrađen je novi. Najstariji i najniži nivo potiče iz gvozdenog doba dok se na gornjem nivou nalazi takozvana Solomonska kapija, odnosno, kapije koje su građene za vreme cara Solomona od posebno obrađenog i slaganog kamena. Pronađen je i ogromni bunar, ustvari, podzemna prostorija 4 sprata u dubinu kamena koja je bila spremište za vodu značajna za svako veće mesto/naselje na tom području siromašnom prirodnim padavinama i izvorima.Svaki osvajač Megida ostavio je svoj trag na njemu u vidu oružja, nakita, tablica, hijeroglifa...Poslednja bitka na Megidu, odigrana je 1918, za vreme prvog sv. rata između generala Alenbia i otomanske armije.Da li je to zaista poslednja bitka na Megidu, na jednom tako malom prostoru sa toliko mnogo oružja i krvi?

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Preporučujemo

Poslednji kvizovi

Poslednji postovi

Arhiva članaka

<
2017
>
<
Januar
>
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Poslednji komentari

Misao dana

Kad jedno određeno stanje počne da vas muči, da postaje neizdrzljivo, nemojte stajati u mestu, jer bolje neće biti, još manje pomisljajte na bežanje natrag, jer se od toga pobeći ne može. Da biste se spasli, idite napred, terajte do vrhunca, do apsurda. Idite do kraja dok ne dotaknete dno, dok vam se ne ogadi. U tome je lek. Preterati, znači isplivati na površinu, osloboditi se. To važi za sve: za rad, za nerad, za poročne navike kojih se stidite a kojima robujete, za život čula, za muku duha.

Ivo Andrić

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru