Gibanica u silikonskom kalupu

Autor Naši recepti

Volite ukus gibanice, ali je ona nije najpraktičnija za služenje kada želite nešto što može da se jede „s nogu“, na koktel zabavama i dečijim rođendanima, ili uz dobar film i utakmicu.

Ovaj način pripreme vam omogućava da napravite našu tradicionalnu pitu sa sirom na drugačiji način. Kako se smesa može napraviti ranije, a pečenje traje svega dvadesetak minuta, pogodna je i kada želite da u kratkom roku imate toplo pecivo. Gotove, pečene pitice, možete slobodno zamrznuti ako ste ih napravili u većoj količini. Nakon što ih par minuta ugrejete u rerni ili mikrotalasnoj, imaće isti ukus kao sveže pečene.

Sastojci:

500 gr debljih kora za gibanicu, 4 jajeta, 300 gr sira, ½ l jogurta, 1 dcl ulja, 2-3 kašike kajmaka (po želji), voda, so po ukusu u zavisnosti od vrste sira.

Ova količina sastojaka dovoljna je za tridesetak parčića.

Priprema:

Izmešati jaja, sir, ulje i jogurt. Kore staviti na dasku za sečenje, i iseći ih na rezance širine jednog prsta, a potom popreko iseći još nekoliko puta. Rastresti ih prstima da ne budu slepljene i umešati u masu od sira i jaja. Smesa ne treba da bude previše gusta, jer će iseckane kore upiti dosta tečnosti. Slobodno dodajte i do 2dcl obične ili mineralne vode, jer kad pre pečenja vadite smesu kašikom ona treba da bude meka i da se lako raspoređuje u modle. Ostavite da odstoji u frižideru nekoliko sati u poklopljenoj ili folijom zatvorenoj posudi. Možete je pripremiti dan ranije.

Zagrejati rernu na 200°C i napuniti modle smesom do 2/3 visine korpica. Ukoliko koristite silikonsku modlu, nije potrebno da premazujete kalup uljem pre pečenja jer se ništa ne lepi. Pospite susamom, semenom suncokreta ili bundeve i pecite dvadesetak minuta, ili dok ne porumene.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Misaon i razuman čovek ne uči samo od pametnijih od sebe, nego i od samih luda ima se čemu naučiti, jer gleda šta oni čine i kako se zlopate, pa sve to uzima sebi za pouku i čuva se, a budala neće ništa od pametnog da primi, jer pored ostalih ludosti najveća mu je da se sam sebi najpametniji čini, i za sramotu drži od drugoga nešto naučiti.

Dositej Obradović

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |