Čizkejk (Cheesecake)

Autor Naši recepti

Ova popularna poslastica ima bezbroj varijacija, od njujorškog čizkejka koji se peče, do italijanskog sa svežim maskapone sirom i belgijskog sa najkvalitenijom čokoladom istopljenom na pari.

Kako varira način pripreme, tako variraju i sastojci od kojih je napravljen. Osnovu uvek čini kvalitetan krem sir, a dodaci mogu biti vanila, amareto, čokolada, kokos, razne vrste svežeg voća, pa čak i povrće poput šargarepe ili bundeve.

Ovo je recept za domaći čizkejk sa voćnim miksom koji možete prilagoditi svom ukusu ili sezonskom voću.

Kora: Izmešati 300gr mlevenog "plazma" keksa sa 50gr maslaca i 3-4 kašike mleka. Rasporediti koru po dnu kalupa i ostavite kratko u frižideru dok pripremate beli fil.

Beli fil: Čvrsto umutiti šlag od 500ml slatke pavlake, dodati 2 vanil-šećera, 200 gr. šećera u prahu i pakovanje Ella sira (450gr), ili nekog drugog krem-sira koji volite. Iako pravi čizkejk podrazumeva maskapone sir, on je često nedostupan i prilično skup. Drugi kvalitetni krem sirevi nisu loša zamena. U ovu smesu lagano umešajte kesicu želatina koji ste prethodno otopili u vodi i zagrejali na tihoj vatri (ne sme da ključa). Stavite beli fil preko kore i ostaviti u frižideru oko 2h dok ne počne da se steže.

Preliv od voća: 500gr svežeg voća (jagoda, malina, kupina, borovnice...) ili istu količinu smrznutog voćnog miksa kratko prokuvati sa 5 kašika šećera i 100ml vode. U vruće dodati želatin otopljen na isti način kao za beli fil. Kada se ohladi, preliti preko belog fila.

Čizkejk ohladiti u frižideru nekoliko sati. Pred služenje nožem odvojiti ivice od kalupa i ukrasiti svežim voćem ili prelivom od čokolade.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Sve moje greške desile su se kada sam rekao “da”, a hteo sam da kažem “ne”.

Moss Hart

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |