Život i rad na naftnoj platformi

18 Feb 2013
53889 pregleda

Ako ste se nekad zapitali kako izgleda život i rad na naftnoj platformi i kako se uopšte dolazi do takvog posla, imamo informacije za vas iz prve ruke.

Ukoliko ste zainteresovani za ovaj posao, morate da znate da on podrazumeva težak fizički rad, odvojenost od porodice, strogu disciplinu, odgovornost, koncentraciju tokom celog radnog vremena, ozbiljnost i poštovanje tačno utvrđenih procedura, jer i najmanja greška može životno da ugrozi vas ili vaše kolege.

Život i rad na naftnoj platformi

Prvo i osnovno što ćete uraditi je da pronađete stranu agenciju koja zapošljava posadu na naftnim platformama. Da bi konkurisali u jednoj od odabranih agencija morate da posedujete sertifikat B2 koji podrazumeva završene obuke: osnovnog preživljavanja na moru, poznavanje protivpožarnog sistema i prve pomoći i zaštite. Ove obuke sami finansirate (oko 400€), kao i lekarsko uverenje da ste zdravstveno sposobni i ono košta oko 360€. Takođe podnosite dokaz o obrazovanju i CV.

Ukoliko prođete na konkursu i budete primljeni potpisujete ugovor, koji zavisi od radnog mesta i pozicije. Profili koji dolaze u obzir su: marinski, mašinski, tehnički, produkcioni, elektrotehnički i neki posebni u zavisnosti od potrebe platforme. Po potpisivanju ugovora ste u obavezi da zavrsite još neke dodatne obuke, opet u zavisnosti od platforme na koju se upućujete i od radnog mesta koje vam pripada. Vrednost ovih obuka iznosi i do 10.000€. One podrazumevaju između ostalog vatrogasni kurs, iskakanje iz helikoptera i sl. Neke kompanije plaćaju kako obuku tako i smeštaj i hranu za vreme obuke, a neke ne. Ugovorom ste vezani najčešće 6 meseci, ređe godinu ili dve godine. Poslodovac može da raskine ugovor ukoliko nije zadovoljan vašim učinkom ili ako proceni da predstavljate opasnost za sebe i okolinu. Ukoliko su obe strane zadovoljne, ugovor se produžava.

Kad ste sve ovo obavili, upućujete se na platformu na koju ste raspoređeni, brodom ili helikopterom u zavisnosti od pozicije platforme i vremenskih uslova. Zadužujete opremu, ormarić, kabinu. Lice koje je za to zaduženo upoznaje vas sa prostorom, poslom, pravilima ponašanja i bezbednosnim merama.

Kabinu dele dve osobe, koje spavaju na smenu, odnosno dok jedna radi, druga spava. Kabina ima 2 kreveta, ormariće za lične stvari, mali TV i opremu za spašavanje za svakog člana posade. Oprema za spašavanje sadrži hidrotermalno odelo, pojas za spašavanje i set boca sa kiseonikom. Kupatilo dele 2 kabine, odnosno četiri osobe.

Na platformi postoji menza kao i soba za zabavu, odnosno prostor u kome se provodi slobodno vreme. U toj prostoriji je omogućeno gledanje TV programa i još neki vidovi zabave. Na ovoj o kojoj mi pišemo postoje po dva stola za bilijar, stoni tenis, stoni fudbal i pikado. Pušenje je dozvoljeno samo u namenski određenim prostorijama. Svaka platforma ima i internet salu sa ograničenim korišćenjem interneta. Dozvoljena je komunikacija sa porodicom i prijateljima.

Ukoliko se razbolite imate pravo na poštedu. Svaka platforma ima ambulatnu i lekara i snabdevena je prvoklasnim lekovima svih kategorija. Ukoliko vam se posle 3 dana stanje ne popravi, upućujete se u stacionar na kopnu.

Dnevne smene traju po 12h a periodične obično 4-4 nedelje (4 nedelje na platfomi - 4 kod kuće), što se opet razlikuje od poslodavca do poslodavca. Plata zavisi od samog radnog mesta i pozicije (pozicija zavisi od radnog iskustva i hijerarhijskog položaja). Početnik sa završenom srednjom školom ima najmanju zaradu od 85€ dnevno. Kapetan platforme ima nedeljnu platu oko 10.000€. Cifre se razlikuju od kompanije do kompanije, ali okvirno to ne odstupa mnogo. Da bi bili kapetan platforme, neohodno je da imate iskustva u radu na platformi i završen nautički fakultet. Najveća zarada koju sa srednjom školom možete da ostvarite je 600-700€ po danu, što zavisi od pozicije i težine posla koji obavljate. Svaki radnik ima pravo na zdravstveno osiguranje, osiguranje u slučaju invaliditeta i životno osiguranje.

Neke od kompanija na čijim sajtovima možete da dođete do informacija kako da direktno konkurišete su: Saipem, Transocean, Maersk, Stena. Uprkos svim merama zaštite, nesreće na naftnim platformama se dešavaju, doduše mnogo ređe nego ranije. Ipak kod nekih kompanija još uvek su u upotrebi platforme stare po dvadeset godina pa i više, na kojima je rizik mnogo veći nego na novim, savremenim i dobro opremljenim platformama. Svaka od kompanija na svom sajtu mora da ima osnovne tehničke podatke o floti i ukoliko se odlučite za ovaj posao, smatrajte to važnim i dobro prostudirajte.

Jedna od najvećih nesreća se dogodila 1988. godine u Severnom moru kada je usled požara i serije eksplozija na naftnoj platformi Piper Alfa poginulo 167 ljudi. Trideset tela nije nikad pronađeno.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

24 komentara

 
milan, 28 Nov 2013

U Srbiji ne moze da se dobije sertifikat B2,zvao sam BG kapetaniju i rekli su da to kod nas nema ali sam negde procitao da moze u Hrvatskoj u Zagrebu.Da li iko zna gde i kako?Trazio sam na guglu ali ne izbacuje nista vezano za sertifikat B2 i Zagreb.

Odgovori
 
ΜΕΔΙΑΣ, 28 Nov 2013

Može u Zagrebu, a sigurno može i u Kapetaniji u Baru, Crna Gora.

Odgovori
 
milan, 28 Nov 2013

hvala vam!

Odgovori
 
Karlo, 07 Jan 2014

Normalno da ti nije nista izbacilo jer se ne radi o B2 nego o D2 certifikatu o osposobljenosti!

Odgovori
 
ΜΕΔΙΑΣ, 10 Jan 2014

B2 - bivsi STCW

Odgovori
 
milan, 11 Jan 2014

hvala ljudi!

Odgovori
 
Mha, 14 May 2014

Nautički centar Kumičićeva Zagreb Može na još nekoliko mjesta u HR. Certifikat se zove STCW, bivši B2. Možeš i druge certifikate: GMDSS, Advance Firefighting, Advance Medical Care itd.

Odgovori
 
Aco, 02 Apr 2014

Kako se zaposliti iz Bosne i Hercegovine tacnije iz Banja Luke na platformama?Jer sam zainteresovan za rad

Odgovori
 
borislav, 26 Jun 2014

Dobro vece ja sam zainteresovan za posao pa me zanima kako bi mogao da dobijem informacije ili br telefona gde mogu da se obratim za informacije

Odgovori
 
Dejan, 28 Feb 2015

Zanima me kako da odem na naftnu platformu?

Odgovori
 
Mirko, 10 Mar 2015

Our ref.: OilRig-Feb2015-1 Portoroz, 10 March 2015 Poštovani, Agencija za ukrcaj pomoraca „Damimar Beograd’’ i „Damimar Slovenija’’ nudi mogućnost zapošljavanja na naftnoj platformi i pomorskim lukama u republici Benin (zapadna obala Afrike). Ukoliko ste zainteresovani a ispunjavate uslove za dole navedene pozicije, molim vas da me obavestite. Oil Drilling Company in the Republic of Benin has the following vacancies required positions to work in their offshore and onshore project’’, 1 year contract, 2 on 1 off, permanent pay. Below are the list of the required positions with proposed basic salary: 1. Chief mate ( 2 prva oficira palube, plata od 5000 USD mesečno) 2. 2nd officer ( 2 druga ofira palube, plata od 3500 USD mesečno) 3. Electrical Eng. ( 5 električara/elektroničara, plata od 4000 USD mesečno) 4. Fitter welder (12 mehaničara, plata od 3000 USD mesečno) 5. Derrick man or Floor man (4 radnika na palubi-dizaličar, plata od 3500 USD) 6. Motorman ( 4 brodomašinca, plata od 3200 USD mesečno) 7. Crane operator ( 2 dizaličara, plata od 3300 USD mesečno) 8. Able Seaman (8 kormilara, plata od 2500 USD mesečno) 9. Oiler (8 mazača, plata od 2000 USD mesečno) 10. Cook ( 3 kuvara, plata od 2500USD mesečno) 11. Roustabout (6 radnika/mornara, plata od 2,000 USD mesečno) Pored stručnih kvalifikacija, svaki zainteresovani mora imati pasoš, pomorsku knjižicu i validne sertifikate po STCW konvenciji za ukrcaj na brod: --Basic Safety Training-STCW VI/1;– proficiency in survival craft and rescue boats other than fast rescue boats - A-VI/2; Security Awareness (SA) u skladu sa - A-VI/6; -Designated Security Duties (DSD), -Advanced Firefighting – A-VI/3; Važeći lekarski pregled za više od 12 meseci. S poštovanjem, Mirko Rebselj, kap.duge pl. +381(0)64/113-64-30 PS: kao što vidite, ovu informaciju sam poslao svim kandidatima koji su već pribavili osnovne sertifikate za ukrcaj. Molim vas da proširite ovu informaciju i drugima koji su zainteresovani za ovu vrstu poslova. DAMIMIAR d. o. o.

Odgovori
 
jovan, 20 Mar 2015

kako da se zaposlim na platformi jer mi je poso potreban

Odgovori
 
draskovic nenad, 23 Mar 2015

Ja sam zainteresovan i ispunjavam dolje navedene uslove. Imam sve papire oď pasosa,pomorske knjizice i trazenih breveta... Prije par dana sam u kotoru predao za rad na platformi ali me jos ne zovu tako da sam vise nego zainteresovan.Kome i dje treba da predam papire.Hvala unaprijed!

Odgovori
 
Milan, 26 Mar 2015

Pozdrav iz srbije. Zanima me koje su moje sanse da se zaposlim na platformi imam samo srednju masinsku (tehnicar masinske energetike) nemam b2 i ostale setrifikate, ali sam voljan da idem to da zavrsim kada bih znao da imam sanse da dobijem posao imam 32 godine iskustva u tom poslu nemam imam samo jaku zelju i volju i to je nesto sto bih stvarno voleo da radim do penzije apsolutno sam siguran.

Odgovori
 
Ferhat Dautovski, 15 Aug 2016

POSTOVANJE POSTOVANI Strasno sam zainteresiran za posao imam veliko iskusto na naftnim platformama kako na kopnu tako na moru imam svu dokumentciju preporuke od kompanija za koje sam radio i na kojim pozicijama Govorim engleski italijanski njemacki i dosta dobro arapski jezik spreman sam odmah po vasim uputama na koju adresu da posaljem kome da se javim S POSTOVANJEM DAUTOVSKI

Odgovori
 
Domagoj, 26 Oct 2016

Dobar dan ljudi poštovanje imam pitanje za sve vas kome da se obratim za pomoč pri upošljavanju na naftnu platformu do sada još nisam ni jedan certifikat položio ali mi nije to nikakav problem ako ja znam da me čeka siguran posao na platformi pa sada ako mi ko može nešto više reči bio bih mu jako zahvalan

Odgovori
 
nemanja brankovic, 18 Apr 2017

rudarski tehnicar opsti smer radio ni u australiji norveskoj gde ima posla..

Odgovori
 
Rupar Milos, 26 Nov 2017

Pozdrav nemanja! da li znas gde u insotranstvu moze da se nadje posao rudarskog tehnicara? Ja vec radim u Srbiji na kopu,imam papire posedujem B1 Nemackog isto tako mi ide dobro i engleski.

Odgovori
 
nemanja brankovic, 18 Apr 2017

nadam se da nema prevare

Odgovori
 
Milos, 26 Nov 2017

Pozdrav! Da li neko zna gde se traze ,,Rudarski tehnicari'' u inostranstvu? Imam eu papire,posedujem B1 Nemackog jezika i isto tako mi dobro ide Engleski jezik. Radno iskustvo rudarskog tehnicara imam,radim u Srb. na povrsinskoj eks.

Odgovori
 
Bosko Knezevic, 16 Feb 2018

Vrlo rado i sa velikim entuzijazmom bih otisao da radim na neku od platformi.Znam da je to jedan od najopasnijih poslova danasnjice ali u zemlji u kojoj zivim od plate od 300e nemozete samo komunalije platiti a kamolo djecu skolovati.Zayo ako ima kakav posao na platformi rado bih posao.Hvala

Odgovori
 
Zoran, 06 May 2019

Kako da stupim I skim u kontakt radi posla na naftnoj platformi

Odgovori
 
Sladjana palurević, 02 Jun 2022

Zašto mi muževljeva agencija traži novac za njegov let kući zbog obiteljskih problema. Da li moj muž može da komunicira sa platforme sa svojom agencijom?

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru