Gorka dinja, klečanje i batine - kazne za slab radni učinak u Kini

24 Jul 2016
Autor Mirjana
921 pregleda

Pre nego što se obradujemo još jednoj stranoj investiciji, možda treba da se zapitamo koliko egzotične hrane naš želudac može da podnese. Nažalost, ne radi se o nagradi, već od brutalnoj kazni. U pojedinim kineskim fabrikama radnici koji tokom nedelje ne ispune očekivanja poslodavca, ako imaju sreće, kažnjavaju se prinudom da jedu gorke dinje pred svojim kolegama. U goroj verziji, javnim batinanjem.

Gorka dinja, klečanje i batine - kazne za slab radni učinak u Kini

Fotografije koje danas kruže svetom prikazuju grupu radnika kompanije Leshang Decorations Corporation iz Hongkonga, koje uprava kažnjava na, najblaže rečeno, neuobičajen način. Ukoliko ne postignu zadate ciljeve u prodaji, na posebnom podijumu im se servira gorka dinja karela (Momordica charantia), povrće nalik hrapavom krastavcu neverovatno neprijatnog, gorkog ukusa. Ukoliko nekom od gađenja pozli, dodaje mu se nova gorka dinja, koju ponovo mora da pojede u celosti. Sve to su prinuđeni da gledaju ostali radnici, kako bi videli šta ih čeka ukoliko im rezultati rada ne budu zadovoljavajući, što kaznu još više čini nehumanom i ponižavajućom.

Teško je poverovati da se ovakav način disciplinovanja radnika praktikuje u civilizovanom društvu, u XXI veku, ali objavljene fotografije nedvosmisleno potvrđuju ovu praksu. Po rečima radnika, od 100 zaposlenih do sada je 40 prošlo kroz ovu „motivacionu” agoniju.

Nažalost, gorka dinja nije najgore sa čime se Kinezi suočavaju na svojim radnim mestima. Radnike agencije za iznajmljivanje automobila, koji nisu ostvarili zacrtani radni učinak, šef je naterao da puzeći četvoronoške obiđu kvart oko poslovnih prostorija dok su ih prolaznici poslovne četvrti posmatrali u čudu. Drugi poslodavac je naterao zaposlene da kleče preko sat vremena za kaznu, jer nisu na vreme završili posao. Još jedan egomanijak je u Pekingu pozvao svoje radnike iz restorana brze hrane na gradski trg i naterao ih da mu se klanjaju uz povike „hvala ti šefe što si mi dao posao”, dok su kamere pomno snimale performans kako bi snimak kasnije bio distribuiran drugim ograncima firme i korišćen za obuku menadžmenta.

U gradu Čangadži, radnici Ruralne komercijalne banke bili su podvrgnuti javnom batinanju. Tokom obuke, od 200 je izdvojeno 8 radnika koji nisu imali zadovoljavajuće rezultate. Postavljeni su na binu gde su morali u jednoj rečenici da opišu svoj neuspeh, nakon čega su dobili seriju snažnih udaraca drvenom palicom. Njihove kolege u publici su zapanjeno skretale pogled dok su nevoljnici posrtali od bolova, ali se niko nije oglasio niti zatražio da tortura prestane:

Psiholozi koji su analizirali ove neverovatne brutalnosti se slažu da uprava ovakvim postupanjem zapravo postiže željeni cilj. Kod radnika, naročito kod nekvalifikovanih, starijih i ostalih koji teško dolaze do posla izaziva se osećanje stida i straha koje ubija i ono malo preostalog samopouzdanja i vere da mogu da pronađu drugo zaposlenje, gde će se prema njima ophoditi humano i sa poštovanjem.

izvori: Shanghai ist, Asia One Business

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Maat, 26 Jul 2017

Ovo drustvo civilizovano? Mozda je napredno u odnosu na varvare, primitivne narode, ali civilizovano, tesko. Sve su to stakleni, klimavi moralni kodeksi i vrednosti temeljeni na bajkama i izmisljotinama. Politika, religija i ekonomija su gradbeni blokovi civilizacije. Pod njima leze milioni mrtvih. Njihova cizma gazila je redom sve one vrednosti koje civilizovano drustvo velica. Uvek sam se pitao zasto se lopovi izjednacuju sa ubicama? Zasto ljudima seku ruku ako nesto ukradu, zasto idu u zatvor? Odakle tolika okrutnost prema nekome ko krade iz nemastine, jer kradje ne bi bilo kada bi drustvo bilo normalno i zdravo? Ta okrutnost dolazi iz Hamurabijevog zakonika, Mojsijevog zakonika. Upravo ti zakoni cuvaju Boga politike i religije. Dogma, zakoni, pravila ne dolaze od Boga, vec od ljudi, ljudi na vlasti, mocnika, svestenika, sudija, bankara, kraljeva. Sve je temeljeno na krvi, podlosti i torturi. Cela zapadna kultura je varvarska nacija. Pobili su i opustosili pola Afrike. Sve su to kolonijalne sile koje se bogate i sticu moc na muci drugih. Amerika ili Jenkiji ili bolje reci Junkiji, to je evropski otpad. Kinezi su najveca robovlasnicka nacija. Britanci, organizatori najvecih ratova u kojima je stradalo pola sveta. Germani, ratnicka plemena koja su pobila pola sveta, sve zarad moci. Upravo takvi, danas, imaju moc i odlucuju o sudbini drugih. U celoj nasoj civilizaciji temelj je robovlasnistvo, podanistvo jednog coveka drugom. Civilizacija je jedna prividna, lazna, nihilisticka posast koja unistava sve dobro u ljudima, koju pokrece zedj za novcem, moci. Iako se sa takvim jednim rastucim, ludim sojem razvija i svest, ona ne moze i ne sme zatvoriti oci nad mracnim nebom zlih namera ispod kojeg obitava.

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru