Ananas, sočna lekovita bomba

12 Apr 2017
Autor Tea
1697 pregleda

Osvežavajuća sočna biljka divnog mirisa i prijatnog ukusa, koju su krajem 15. veka otkrili španski i portugalski moreplovci na karipskim ostvrima Gvadalupe, danas predstavlja omiljeno južno voće čiji lekoviti sastav poput vitaminske bombe pomaže u borbi sa mnogim bolestima, kao i egzotičnu biljku koja krasi mnoge bašte i na našem prostoru.

Ananas, sočna lekovita bomba

Ananas je zeljasta, višegodišnja biljka (lat. Anаnаs comosus), koja je nekada rasla samo u tropskim predelima poput Havaja, Filipina, Kariba, Kostarike ili Brazila. Ne zna se tačno kretanje biljke čije je ime nastalo od indijske reči „anana” (prv. odlično voće), niti kako je tekla njena evolucija u globalno popularno tropsko voće, ali se pretpostavlja da je ananas u Evropu prvi put stigao u Španiju na brodovima Kristifora Kolumba.

Oduševljeni voćkom punom hranljivih sastojaka, mnogi su uzaludno pokušavali da je presade i odneguju u Evropi čija klima joj nikako nije pogodovala, pa je ananas za evropsko tržište uzgajan u afričkim i azijskim kolonijama. Ovo voće je danas toliko rasprostranjeno po čitavom svetu da predstavlja ekonomski najznačajniju biljku iz porodice Bromeliaceae.

Voćka koja ima kratku, zdepastu stabiljku sa čvrstim voskastim lišćem, obično raste do 1,5 metara visine. Njena sezona zrenja počinje u martu i traje do juna, a svako stablo ako se dobro neguje, proizvodi oko 200 cvetova, koji dobro raspoređeni rađaju plod tesno priljubljeni uz susedne cvetove. Kako ananas predstavlja biljku tkz. zbirnog ploda, njegov celokupan cvast čini ono što mi konzumiramo kao jedan ljuskasti plod, nepravilnog oblika i hrapave kore, iza koje se krije izrazito žut jestivi deo, sočnog, slatkastog i aromatičnog ukusa.

Osim što je ukusno, ovo voće predstavlja i blagodet za ljudski organizam, jer u svom sastavu sadrži pravu lekovitu „bombu” minerala, enzima, bakra, mangana, gvožđa, cinka, fosfora, kalcijuma i vitamina koji pomažu pri lečenju mnogih bolesti:

Bromelin, enzim koji prema poslednjim naučnim istraživanjima ozbiljno podstiče imunološki sistem da uništava već stvorene kancerogene ćelije, a poseduje i sposobnost da vari protein odgovoran za nastanak nekih oblika karcinoma.

Mangan, moćni antioksidant koji smanjuje broj slobodnih radikala i neutralizuje njihovo štetno dejstvo. Ljudski organizam poseduje nizak nivo ovog minerala neophodnog u borbi protiv visokog pritiska, srčanih tegoba, problema sa pamćenjem i grčeva u mišićima.

Kalijum, natrijum, kalcijum, magnezijum, fosfor i mangan, minerali bez kojih organizam oseća konstantan umor i malaksalost, a koji pomažu da se održi pravilna ravnoteža tečnosti u organizmu i koji su neophodni za nesmetani rad srca, nervnog sistema, zglobova, kostiju, mišića i detoksikaciju.

Vitamini C, E, A i B, antioksidansi čijim unošenjem imuni sistem postaje otporniji i jači u borbi protiv virusa i prehlada.

Celuloza, čija velika zastupljenost u ovoj voćki ozbiljno pomaže u tegobama sa varenjem.

Kako zbog svog sastava ima veliku moć u uspostavljanju pravilnog rada ljudskog organizma i kako u sebi sadrži malo kalorija, zasićenih masti i lošeg holesterola, ovo voće se kao ukusan i osvežavajući obrok preporučuje gotovo u svim dijetama, jer na zdrav način uspešno utiče na smanjenje telesne težine.

Narodni lekari ananas preporučuju u borbi protiv upale pluća, bronhitisa, problema sa štitnom žlezdom i nekih oblika alergija. Pomaže i u procesu starenja, jer ako se nanosi na kožu u vidu obloga uspeva da izbledi ili skroz eliminiše staračke pege kao i celulit.

Preporučuje se svež u vidu voćne salate ili isceđenog soka, jer se samo na taj način sačuvaju njegova lekovita svojstva u punom sastavu.

Mada je naša klima i dalje nepovoljna za uzgajanje ove egzotične biljke, postoji način da ona krasi vaš dom.

Kako zasaditi ananas?

Kupite na pijaci zreo ananas, operite plod i potom odsecite vrh u kojem se nalazi seme. Jestivi deo odložite u frižider, a maloj krošnji iščupajte listove koji su se osušili, stavite je u posudu sa vodom i sačekajte par dana da pusti korenje. Kako je ananas tropska biljka zasadite je u saksiji jer je za njen opstanak neophodno da i tokom zime bude u toplom. Nemojte da zaboravite da je redovno zalivate, ali i da se naoružate strpljenjem.

Nakon godinu dana ćete primetiti promenu u njenom rastu, a ako joj pružite tople uslove, dovoljno svetla i naravno malo ljubavi, za 2-3 godine uzvratiće vam divnim mirisnim cvetovima, a potom i sočnim plodom kome nećete znati kako da odolite.Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru