Vulkanski pozdrav Spok

03 Mar 2015
Autor Tea
982 pregleda

„Život je kao bašta. Možete da doživite savršene trenutke, ali ih ne možete sačuvati, osim u sećanju“, napisao je glumac Leonard Nimoj (Leonard Nimoy) u svom poslednjem tvitu, završivši ga kao i uvek akronimom LLAP (Live Long and Prosper), „Dug život i napredak“.

Vulkanski pozdrav Spok

Čuveni glumac Leonard Nimoj (83) nas je napustio 27. februara nakon duge borbe sa hroničnom plućnom opstrukcijom.

Svetska publika će ga pamtiti po ulozi legendarnog gospodina Spoka iz naučno fantastičnog serijala „Zvezdane staze“, u kojoj igra vojnog oficira rođenog od oca Vulkanca i majke Zemljanke. Lišen ljudskih emocija, kao neko ko je čak monotono pravedan, gospodin Spok je postao miljenik publike još davne 1966. Ostaće upamćen po antologijskim rečenicama koje je izgovarao putujući međuzvezdanim brodom Enterprajz (Enterprise):

  • „Kompjuteri prave odlične i efikasne sluge, ali ja ne želim da im služim.“ (The Utlimate Computer)
  • „Bez sledbenika, zlo ne može da se širi.“ (And The Children Shall Lead“)
  • „Promena je osnova svakog postojanja.“ (Let That Be Your Last Battlefield“)
  • „Nepotpune činjenice uvek prizovu opasnost.“ (Space Seed)
  • „Vulkani nikad ne blefiraju.“ (The Doomsday Machine)
  • „Zanimljivo je koliko često vi ljudi uspevate da dobijete ono što ne želite.“ (Errand of Mercy)
  • „Kada eliminišete nemoguće, ono što ostane, koliko god da je neverovatno, mora da bude istina.“ (2009)
  • „Potrebe većine nadmašuju potrebe nekolicine, ili jednog.“ (The Wrath of Khan)
  • „Nikada nisam razumeo sposobnost žena da izbegnu direktan odgovor na bilo koje pitanje.“ (This Side Of Paradise)

Kako je u ulogu polu-čoveka i polu-Vulkanca Nimoj uneo celog sebe i svoje životne i religijske poglede, lik gospodina Spoka je u mnogome ostavio trag na samog glumca. Više o tome saznajemo u njegovim knjigama „Ja nisam Spok“ (1975) i „Ja sam Spok“ (1995).

Do danas osećam vulkanski uticaj u svom govoru, vidim u sebi društvene stavove Vulkanca, pa čak i logiku potiskivanja emocija karakterističnu za Vulkance.

Uniformu zvezdane flote poslednji put je obukao 2013. u Džej Džej Abramsovom filmu Zvezdane staze „Prema tami“, koji je ujedno bio i njegov poslednji film.

Opraštajući se od gospodina Spoka, fanovi širom sveta su uputili pregršt divnih reči čuvenom glumcu, ali jedna od poruka koja će ostati upamćena kao verovatno najdirljivija, je poslednji „vulkanski pozdrav“ koji je na svom tvitu postavio astronaut Teri Virts.

Ukazavši počast preminulom glumcu, on je tvitovao fotografiju svoje šake pored prozora Međunarodne svemirske stanice u vulkanskom pozdravu, na kojoj se u pozadini vidi Masačusets, država u kojoj je rođen Leonard Nimoj.

Vulkanski pozdrav, gospodine Spok.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru