Satana živi u hotelu Kalifornija?

12 Sep 2015
Autor Tea
5993 pregleda

Nastala 70 tih godina prošlog veka, pesma Hotel Kalifornija (Hotel California) je metaforično dirnula u stanje života na viskoj nozi u Los Anđelesu, čime je izazvala opštu polemiku o skrivenom, čak satanističkom cilju koji su autori želeli da postignu, što je grupu The Eagles vinulo u sam vrh svetske muzičke scene.

Satana živi u hotelu Kalifornija?

The Eagles su imali tu hrabrost da istoimenim albumom Hotel California razotkriju ono što se nalazilo sakriveno od javnosti, o čemu se šuškalo, ali ne i javno govorilo, što je predstavnike elitnog američkog društva toliko uzdrmalo da su učinili sve da ove mlade ljude medijski potpuno unište.

Kopajući duboko ispod tankog sloja površine uspeha i onih koji se uz njega šlepaju, Eagles-i su izneli svoje viđenje mračne strane raja zvanog „život na viskokoj nozi” koji je satkan od obilja, ali prožet bahatošću, pa kao takav glavnom junaku ove priče vremenom postaje noćna mora.

Koliko veliki uticaj instruirani mediji imaju, Felder, Henley i Frey su veoma brzo osetili. Pesma govori o iscrpljenom putniku koji naleće na luksuzni hotel u kojem spoznaje sve čari visokog društva, ali shvata da ma koliko taj svet bio primamljiv, on zapravo predstavlja mračnu stranu američkog sna iz koga želi da pobegne. Mediji su veoma brzo metafore koje se odnose na način života nedodirljivog krem društva pretočili u skrivene mistične teorije, a javnost podložna verovanju da sve što se iznese u medijima mora biti istina je lako pustila mašti na volju. Ne postoji pesma u kojoj je otkriveno više mitskih bića i obreda koji su se dešavali u tom hotelu iz koga onaj ko jednom uđe više nikada ne može da izađe.

Postigut je cilj, Eagles-i su okarakterisani kao satanisti, a o tome šta su želeli da nam kažu ovim svojim stihovima javnost i dan danas polemiše.

Verujući da je raskrinkavanje elitnog „kalifornijskog mita” prošlo nazapaženo i da je javnost duboko ubeđena da The Eagles ovom pesmom poziva ljude da dođu u hram Satane smešten u hotel koji nosi naziv Kalifornija, napadi na autore su prestali.

Ono što tada niko nije mogao da predvidi je da će ova pesma veoma brzo postati veliki svetski hit, kao ni da će nastaviti svoj život putem koji je i danas svrstava u pesme koje se nalaze na gotovo svim svetskim listama Top 10 rock balada.

Da li hotel Kalifornija zaista postoji?

Iako je mnogo godina kasnije, autor teksta Don Henley otkrio tajnu da je stvarajući stihove legendarne pesme bio inspirisan hotelom Norco, čija je građevina kasnije pretočena u državni zatvor, mnogi i dalje veruju da je reč o malom hotelu u blizini grada Todos Santos u južnoj Baji, koji rado prima sve one goste koji žele da se „sretnu sa Satanom” i uvere da u njemu žive neke aveti.

Koliko je ova pesma i danas inspiritivna muzičarima i kako zvuči u interpretaciji u kojoj nema muzičkih instrumenata, već je čitava kompozicija stvorena isključivo na bazi glasova, ukoliko se ne plašite da vas iz nje vreba „Satana”, pogledajte i uživajte.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru