Vatrena planina Himera u Turskoj

07 Nov 2014
1284 pregleda

Na oko 80km od Antalije, u blizini porušenog drevnog grada Olimposa u jugozapadnoj Turskoj, leži stenovita planina koja već hijadama godina gori u plamenu. Nekoliko desetina većih i manjih vatri podstaknutih podzemnim gasovima metana stvaraju večni plamen kroz šupljine u stenama na obodima ove planine.

Vatrena planina Himera u Turskoj

Vatre, na turskom poznate kao Yanartaş, gore poslednjih 2500 godina na najvećim poznatim emisijama abiogenog metana na svetu. U davna vremena, mornari sa pučine su koristili vatrene planine kao navigaciju za svoje plovidbe, a danas one predstavljaju pravu atrakciju za planinare koji na njima kuvaju čajeve. Iako stenovita, planina je pitoma i uspon se lako savlađuje, pa je noćno planinarenje pod svetlom prirodnih vatri jedno od najlepših iskustava koje nudi ovaj region.

Vatrena planina je izrodila mit o Himeri, mitskoj zveri sa telom i glavom lava, kozijom glavom na leđima i i repom koji se završava sa glavom zmije ili zmaja. Po legendi, ova zastrašujuća zver bljuje vatru iz bar jedne od svoje tri glave. Verovanje kaže da je ukazivanje Himere ljudima predstavljalo nagoveštaj strašnog brodoloma ili erupcije vulkana.

Vatre su grupisane u oblasti od oko 5000m2. Iako gore tokom cele godine, najintenzivnije su tokom zimskih meseci, što se objašnjava promenom atmosferskog pritiska i porastom nivoa podzemnih voda koje potiskuju mešavinu zapaljivih gasova, metana i vodonika, na površinu.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru