Goran Bregović vraća romsku muziku na svetsku scenu

11 Mar 2013
Autor Tea
735 pregleda

Sa željom da podseti ljude šta nam je dala romska kultura, Goran Bregović je sa Orkestrom za svadbe i sahrane, otpočeo novu svetsku turneju.

Prve koncerte su već imali u Britaniji na čuvenom festivalu „Adelaide“ a nakon toga ih čeka publika koja živi na nekoliko kontinenata.

Goran Bregović vraća romsku muziku na svetsku scenu

Goran Bregović je na našim prostorima postao poznat i priznat još kao frontmen jedne od najpopularnijih grupa kod nas, “Bijelo dugme”. Filmska muzika, koju je stvarao nešto kasnije, donela mu je i svetsku popularnost. Mada su ga mnogi često kritikovali da zlouopotrebljava cigansku muziku, upravo on je ovog trenutka jedan od najvećih boraca za očuvanje i negovanje kako romske muzike tako i čitave njihove kulture. Svetske novine pišu o njemu kao čoveku koji iako nema romsko poreklo, vraća njihovu muziku na svetsku scenu.

Na koncertima će pored starih poznatih pesama svirati i pesme sa novog albuma “Šampanjac za Cigane” koji je zasnovan na tradiciji balkanskih ciganskih muzičara. Pratiće ga njegov čuveni “Orkestar za svadbe i sahrane” koji čini šest pevača i gudački kvartet a kako u ovom sastavu zvuče njegove nove i stare pesme, ciganska i filmska muzika, svetska publika će imati priliku da čuje tokom narednog perioda.

„Svuda po Evropi cigani su bili proganjani iznova i iznova. Samo hoću da podsetim ljude na to šta nam je sve dala ta kultura. Samo da pošaljem mali signal“, izjavio je Bregović.

Ovom turnejom se neće završiti njegovo promovisanje romske kulture. Na proleće ove godine, Goran Bregović bi trebalo da počne snimanje filma po sopstvenom scenariju "Karmen sa srećnim krajem". Scenario koji je napisao je baziran na istoimenoj operi Karmen, ali jedina sličnost sa Bizeovom operom će biti scena u kojoj dolazi do sukoba romskih i policijskih trubača koji sviraju motive iz čuvene opere. Prva klapa filma koji, kako sam naslov kaže, ima srećan kraj, očekuje se da će pasti u aprilu u Srbiji.

Nakon toga, našeg čuvenog kantautora očekuje još niz novih projekata u operskoj karijeri među kojima svakako treba istaći naručenu raspevanu i razigranu verziju opere “Orfej”, koju priprema za jedan italijanski festival.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru