Ulepšajte sebi dan osmehom

04 Aug 2012
Autor Kewa
1680 pregleda

„Nasmešeno lice je odraz onoga što je u svima nama - osmeh je ono što svi mi želimo da vidimo kada gledamo u drugo ljudsko biće. Koliko ste se puta vi danas nasmejali?" (Harvey Ball)

Ulepšajte sebi dan osmehom

Naučnici tvrde da čovek od svog rođenja zna da se smeje. Dokazano je da je to urođena veština, prenosiva genetskim nasleđem. Bebe se smeju i pre nego što se rode. Smeh je muzika duše... smeh je univerzalni lek. Svet bi bio sigurno mnogo bolji kada bi se svi malo više smejali.

Smajlija je osmislio Harvey Ball, američki umetnik, još 1963. godine. Njegova ideja je bila da bar jedan dan u godini posvetimo smehu i da prvi petak oktobra bude proglašen za taj dan. Smajli ne razlikuje religije, politika mu je nepoznata, a za geografiju je nezainteresovan. Prvi dan smeha je proslavljen 1999 godine i lično smatram da je tuga što je to samo jedan dan u godini, jer smeh. Smeh je najlepši zvuk koji čovek može da napravi. Ne postoji ništa tako neodoljivo zarazno kao smeh. Smeh je najefikasnije oružje na svetu. Smeh je ono što spaja ljude. Smeh počinje na usnama, širi se na oči, izbija iz duše. Svaki trenutak je dobar trenutak za smejanje. Jedna od najboljih, najprirodnijih i najekonomičnijih anti - stres terapija je baš smeh. U toku smejanja sva naša čula su u harmoniji koja nam pruža zadovoljstvo, mir i opuštanje.

Prema istraživanjima, smeh jača imuni sistem - povećava se broj antitela (imunoglobulin A). Stimuliše rad srca i cirkulaciju, isto kao bilo koje drugo vežbanje. Dva minuta smeha ima isti učinak kao 10 minuta vežbe veslanja na trenažeru. Endorfin koji se stvara u našem organizmu kao posledica smeha, ima efekat sličan dejstvu opijata - morfijuma, opijuma ili heroina. Smanjuje bol i izaziva prijatnost. Povećava kapacitet pluća. Čini da izgledate mlađe i lepše. Kada oči tokom smeha zasuze, izgledaju privlačno i blistavo. Čak se i bore smejalice razlikuju od ostalih bora. Ojačava trbušne mišiće. Povećava samopouzdanje. Stvara bolje međuljudske odnose. Učvršćuje veze. Iskreni osmeh stvara ispod očiju male kesice - lažan ne. Kada za nekoga kažu da mu smeh ne dotiče oći, budite sigurni da je to bukvalno tako. I zato, smejte se i kada ste sami, u društvu sa prijateljima, kolegama, sa partnerom, sa decom u krugu porodice. Smejte se nestašlucima, šalama, nesporazumima. Ne iziskuje trud, ne košta ništa, a vredi najviše na svetu. Anketa sprovedena na preko 30.000 ispitanika iz 15 evropskih zemalja kaze da su Nemci narod sa najgorim smislom za humor. Da je smeh zarazniji od bilo koje bolesti, mozete da se uverite gledajuci bas te Nemce, u berlinskom metrou.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sandra, 04 Aug 2012

Ovi ljudi se pristojno smiju, ja kad to radim, a radim cesto, cuje me se u radijusu od 3 km

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru