Živeti do 200 godina

13 Oct 2012
Autor Sehel
843 pregleda

Čovek počne da stari u trenutku kada se rodi, a živeće u Srbiji oko 72 godine. Tolika je prosečna starost u Srbiji. Izraelci spadaju u sam vrh dugovečnosti i mogu da očekuju da će živeti jedanaest godina više, međutim izraelskom futuristi Jakovu Ben Shaulu ni to nije dovoljno.

Živeti do 200 godina

Jakov Ben Shaul, lekar i futurista, objavio je knjigu, za sada samo na hebrejskom, pod nazivom Lazarus Long ima 213 godina, u kojoj nas uverava da to uopšte nije više nemoguće. Futuristi predviđaju da će se ubrzo ljudski vek značajno produžiti zahvaljujući novim medicinskim i naučnim pronalascima, te da će borba protiv hroničnih bolesti kao što je dijabetes, uskoro biti dobijena. Nanotehnologija, stem ćelije i transaplantacija organa, kao i mnogo bolja prevencija i jači i moćniji lekovi, omogučiće nam da se borimo i sa bolestima kao što su alchajmer, parkinson ili karcinom.

Da smo na dobrom putu ka takvoj zamišljenoj dugovečnosti pokazuju i sami statistički podaci; na početku XX veka, prosečna starost je bila 45 godina, za nekih sto godina mi smo skoro udvostručili taj broj zahvaljujući antibioticima i vakcinama.

Ben Shaul, koji je spremajući svoju knjigu, intervjuisao najeminentnije lekare, gerontologe i naučnike, kaže da smo na samom pragu ka nezamislivoj starosti za nas. Medicina još uvek tvrdi da je mnogo lakše održati telo zdravim nego sam um jer demencija i senilnost neminovno napadaju osobu u određenim godinama. Upravo iz tog razloga, Ben Shaul je intervjuisao poznatog neurofarmakologa Musu Yudim sa Tehnion Univerziteta u Izraelu, pronalazačem leka rasagiline (Azilect), koji usporava alchajmerovu i parkinsonovu bolest i koji sada koriste milioni ljudi širom sveta. Dr Yudim tvrdi, nakon dugogodišnjeg istraživanja na neuronima, da se neuroni samouništavaju zbog oksidacije slobodnih radikala, proces poznat kao apoptoza, te da će lek koji je sada u fazi ispitivanja (ladostigil) , taj proces usporiti ili čak preokrenuti. Znači, staćemo na put i neuro degenerativnim bolestima i bićemo pravi i zdravi 200 godina. Možemo da očekujemo da odemo u penziju sa nekih 160 godina života.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru