Zaboravljivost

05 Aug 2012
Autor V.B.
422 pregleda

Koliko puta vam se dogodilo da ste zaboravili nešto, bitno, manje bitno....nije važno, ali ste zaboravili? Koliko puta vam se dogodilo da vam "misao odluta" i ne možete se sjetiti što ste željeli reći? A koliko ste puta doživjeli da ste samo sekundu prije znali po što idete, no čim ste prošli kroz vrata zaboravili ste?

Zaboravljivost

I još k tome ako vam se to češće događa, počinjete osjećati određeni vid paranoje:

" Što mi se događa s mozgom? Zašto tako često zaboravljam? Ide li to s godinama?" itd itd....

Ništa to nije neobično, posebice u današnje vrijeme kad smo bombardirani informacijama sa svih strana, kad nam se življenje svodi na vječnu strku. Sve i da želimo, mozak toliku količinu nije u stanju pohraniti i s time se treba pomiriti.

Oko "trenutnog gubitka pamćenja" ne treba dizati paniku, osim u slučaju da su ona zaista učestala. Ali, to je već ozbiljniji medicinski problem.

Prema najnovijim saznanjima, dokazano je zašto prolaskom kroz vrata dolazi do gubitka pamćenja. Gabriel Radvansky i njegov tim proveli su istraživanje na grupi studenata, podijelivši ih u dvije skupine.

Jedna skupina studenata je prolazila iz jedne prostorije u drugu i kod većine njih se desio gubitak pamćenja. Druga pak skupina je istu radnju vršila ali u virtualnom svijetu. Obe grupe su pokazivale iste rezultate. Znanstvenici tvrde kako se to događa jer se mozak "osvježava" i učitava nove informacije, odnosno ako ste u jednom trenutku boravili u određenoj prostoriji i pohranili informacije "unutar" nje, samim prelaskom u slijedeću prostoriju automatski primate nove informacije. Upravo ta pojava može dovesti do stanja u kojem kratkotrajno zaboravimo ono što smo prethodno planirali i po što smo krenuli.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

9 komentara

 
Perica, 06 Aug 2012

Htedoh nesto da pitam al' sam zaboravio .

Odgovori
 
V.B., 06 Aug 2012

Perice,lijepo ti rekoh nek ZM bude prva prostorija pa ti poslije prelazi koliko ti duša želi.

Odgovori
 
nyxter, 06 Aug 2012

Meni se često događa da zaboravim neke stvari... da li sam zaključao vrata, gdje sam šta ostavio i slično... Mama se uvijek upita: "Kako ćeš u mojim godinama?!" Tek sam sad zapravo shvatio u čemu je problem... Očito ljudski mozak nije sposoban iskoristiti moj potencijal, procesuirati podatke toliko brzo koliko ih ja mogu primiti...

Odgovori
 
V.B., 06 Aug 2012

A možda je problem u tome da prečesto prelaziš iz jedne u drugu prostoriju? :)

Odgovori
 
nyxter, 06 Aug 2012

moguće... previše vremena trošim na relaciji soba - kuhinja... morat ću si ugradit' frižider kraj kompa! :D

Odgovori
 
SpaZz, 06 Aug 2012

Mislim da bi najbolje riješenje bilo u buduće graditi stanove u obliku jedne velike sobe pa ćemo stalno biti updatani sa informacijama hahahah ..a tko zna...možda to i ne ovisi toliko o prelasku iz sobe u sobu već o veličini područja...npr određena informacija ostaje u svijesti samo u određenom radijusu kretanja (a radijus ovisi o predmetima koji nas podsjećaju na tu informaciju)

Odgovori
 
nyxter, 06 Aug 2012

Ne bih se složio... ali ne slažem se u potpunosti ni sa autorom teksta... mislim da nije stvar ni u vratima, ni u radijusu... već u količini informacija. Kad smo prošli kroz vrata, zamijetili smo u drugoj sobi mnoštvo predmeta (novih informacija), i zaboravili smo na one stare... Da je soba bila prazna, vjerojatno to ne bi bio slučaj.

Odgovori
 
Milica, 07 Aug 2012

A ja sam se pitala.... Moj decko pre seksa ode u kupatilo, ali kada izadje, umesto da dodje u krevet, ode da gleda utakmicu. Zar je moguce da zaboravi sta je poceo? Pa sada tek razumem zasto se to desava - ovo sve objasnjava!

Odgovori
 
V.B., 07 Aug 2012

Milice, u jednom dijelu članka sam spominjala ozbiljan medicinski problem. Tvoj bih čak ugurala u tu kategoriju ili preporučila da poskidaš sva vrata u stanu.

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru