Elektronska cigareta, blagodet ili zamka?

26 Mar 2013
Autor D.L.
1618 pregleda

Prošlo je 10 godina od pojave elektronske cigarete, zamene za pravu cigaretu, sredstvo za odvikavanje od pušenja a polemike oko njene delotvornosti i štetnosti se ne smanjuju. Šta više, postaju sve žustrije. Da li su pušači dobili oružje protiv nepušača, koji su istovremeno dobili rat protiv duvana, ili je sve u stvari jedna šarena laža?

Elektronska cigareta, blagodet ili zamka?

Kineska korporacija Ruyan je 2004. godine izbacila na tržište popularnu E-cigaretu kao zamenu sa pravu cigaretu ali bez štetnih sastojaka koje sadrži prava cigareta. Nakon dve godine se pojavila i u Evropi gde je zbog svojih karakteristika i zakona o pušenju koji je velikim kaznama dodatno praznio džepove ovisnicima nikotina, stekla veliku popularnost. Prodavci ovaj proizvod opisuju kao sredstvo za odvikavanje od pušenja i oslobađanje zavisnosti od duvana, slično flasterima i žvakaćim gumama, ali sa zadovoljstvom, jer kod njih postoji ritual uvlačenja dima. Njihovu korisnost i ispravnost potkrepljuju time što na pakovanjima i u reklamama koriste ime ili logo Svetske zdravstvene organizacije (World Health Organization; WHO).

Veliku reklamu ovaj proizvod je dobio i u filmu The Tourist sa Džoni Depom i Anđelinom Žoli u glavnim ulogama, gde Dep u vagon-restoranu puši e-cigarertu ispod znaka o zabrani pušenja. Ko se od pušača makar jednom našao na muci prilikom dugog putovanja bez pauze, odmah je naručio svoje pakovanje spanosnih cigareta. Ne samo da pomažu od odvikavanja, nego mogu da se koriste bukvalno svuda, u vozu, restoranima čak i u kancelariji na poslu. Internet forumi gde se vodio razgovor o e-cigaretama puni su komentara zadovoljnih koprisnika koji tvrde da ne samo da su smanjili upotrebu cigareta i popravili finansijsko stanje, nego i onih koji su ostavili duvan nakon višegodišnjeg pušenja.

Problem je u tome što WHO nikada nije izdala odobrenje i medicinsklu regulativu za njihovu upotrebu. Nakon što je WHO 2008. godine kontaktirala svih 193 svojih članica i upozorenja da nema zvaničnog odobrenja ove organizacije o korisnosti e-cigareta u odvikavanju od pušenja, došlo je i obaveštenje da nema ni pouzdanih podataka o tome da li je ona i štetna po pušače. Francuska ministarka zdravlja Marizol Turen zatražila je istragu o eventualnim posledicama po zdravlje ljudi; direktorka Federalnog centra za zdravstveno obrazovanje u Kelnu, dr Elizabet Pot, izjavila je da su u toj instituciji otkrili da sastojak e-cigareta, propil-glikol, može da izazove akutnu iritaciju respiratornog sistema. Na štetu proizvođača idu i vesti o eksploziji e-cigareta, koje mogu dovesti do veoma opasnih posledica ako se to desi za vreme konzumacije. Najpoznatiji takav slučaj se desio u američkoj državi Florida, kada je Tom Holovej (57) ostao bez prednjih zuba i dela jezika, a zamalo i bez krova nad glavom, kada je ostatak cigarete izazvao požar.

Do zvaničnog stava WHO o ukupunom dejstvu na ljudski organizam, elektronska cigareta je već zabranjena u Turskoj, Australiji i Kanadi. Sve su veći izgledi da se to dogodi i u još nekim zemljama. Dok se to ne desi, bila ona odobrena ili ne, elektronska cigareta ostaje jedina opcija pušačima u borbi protiv sve strožijih zakona i sve upornijih nepušača. U poslednje vreme sve više prodavača naglašava, da ona nije sredstvo za odvikavanje, jer ulje u filteru sadrži nikotin, već samo za pušenje u zonama gde je to zabranjeno. Bar je finansijski isplativija, dokle god vam zdravstveno osiguranje pokriva usluge stomatologa i protetičara.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru