Turističke destinacije za „štrebere”

18 May 2015
Autor Mirjana
546 pregleda

Godišnji odmori su nam sve kraći i deluje kao veliki gubitak vremena da ih provedemo trošeći dane samo na plaži. Tako je nastao jedan novi koncept, putnici koji turističke destinacije biraju po principu naučno-centrične selekcije, spajajući odmor, istraživanje i upoznavanje novih kultura ili naučnih dostignuća.

Turističke destinacije za „štrebere”

Sigurni smo da postoji i veliki broj onih koji veruju da ipak zaslužuju da desetak dana godišnje provedu u potpunoj hibernaciji i odsustvu svakog izazova za mozak. Možda im destinacije koje „štreberi” danas najviše vole promene mišljenje.

CERN

Evropska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) je dom Velikog hidronskog sudarača, najmoćnijeg akceleratora čestica ikada napravljenog na planeti. On je konstrusian u svrhe otkrivanja misterija fizike, a jedno od najvećih naučnih dostignuća, potvrda postojanja Higsovog bozona, nastalo je upravo ovde.

Poseta samom pogonu akceleratora nije dostupna, ali postoje ture kroz CERN gde je moguće videti impresivne naučne izložbe. Takođe, određen broj laboratorija je otvoren za javnost i tu se posetioci mogu upoznati sa detaljima savremenih istraživanja u teorijskoj fizici.

Ostrva Galapagos

Raznovrsnost života na 13 velikih i 6 manjih ostrva, uz preko 40 ostrvaca koja čine ovaj tropski arhipelag, ostaviće sve ljubitelje prirode bez daha, a za istraživače predstavljaju pravi mali naučni raj. Tokom XIX veka, slavni Čarls Darvin je proučavao životinje koje naseljavaju Galapagos, a saznanja koja je tamo prikupio poslužila su za njegovu teoriju evolucije. Turizam i očuvanje prirode su izgradili sjajnu simbiozu na Galapagosu, pa se sav prihod od turizma usmerava za brigu o ekosistemu i dragocenim stanovnicima ovih ostrva. Putovanje Darvinovim stazama po prelepim ostrvima Ekvadora svakako zvuči kao zanimljivo letovanje.

Aurora Borealis

Aljaska, Norveška, Kanada i druge oblasti iznad Arktičkog kruga možda nisu tople kao Galapagos, ali nude spektakl koji ne možete videti na tropskim putovanjima - auroru borealis ili polarnu svetlost. Ovaj fenomen se javlja pri pojačanoj sunčevoj aktivnosti i manifestuje se u formi magličastih pramenova svetlosti u raznim bojama. Polarna svetlost (Aurora borealis) nastaje kada solarni vetar udari u magnetno polje Zemlje, pobuđujući elektrone kiseonika i azota. Geomagnetnske oluje izazivaju neverovatne prizore igre svetlosti.

Černobil

Posle skoro tri decenije od velike nuklearne katastrofe Černobil je počeo da oživljava, mada područje od skoro 50km2 neće biti pogodno za život u narednih 20,000 godina. Danas posetioci mogu da obiđu Pripjat, nuklearni grad pored Černobila koji je sve do skoro bio potpuno napušten i zarastao u korov. Okružuje ga veliki broj sela koja su zvanično nenaseljena, ali u njima ipak ilegalno živi veliki broj porodica. Iako utisci koje će posetilac poneti iz Černobila nisu memoari letnje idile, oni će svakako biti nezaboravni. Činjenica da je 26. aprila 1986. godine deo jedne države od nacionalnog ponosa i simbola napretka postao smrtonosna pretnja celoj Evropi, dopineće da se ruševine u kojima se i nakon tri decenije oseća jako odsustvo života dožive kao opomena i podsetnik da je nauka najopasnija igračka.

Svemirski centar Kenedi

Iako smo sigurni da će najveći broj turista koji se nađu na Floridi na raskrsnici skrenuti put Disney World-a u Orlandu, zaljubljenici u svemirske programe će svakako produžiti do rta Kanaveral, gde se nalazi najčuveniji svemirski centar na svetu. Najveću slavu je doživeo sa osnivanjem programa Apolo, koji je prvo lansirao ljude izvan planete Zemlje, a kasnije omogućio i čuveni prvi korak po Mesecu, koji je 21. jula 1969 izveo Nil Armstrong. Svemirski centar Kenedi je osim kao lansirno postrojenje poznat i kao veoma posećeno turističko odredište, spremno da posetiocima pokaže rezultate rada dužeg od pola veka kroz Hol slavnih, turu po Saturn 5 kompleksu i razgledanje spejs-šatla Atlantis.

Ovo je, naravno, samo nagoveštaj ideja koje ćete teško naći u ponudi naših turističkih agencija. Možda će vas put naneti na neke od ovih destinacija, a možda će vas navesti da napravite svoju listu mesta koje biste voleli da vidite, a da nemaju mnogo veze sa tropskim plažama. U svakom slučaju, sa ovih putovanja dolazite bogatiji za nova saznanja, a utisci koje nosite se pamte za ceo život.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 20 May 2015

Da. Zaključak je tačan: utisci sa ovakvih putovanja su uspomena za ceo život! Kada bih bio, pre svega u materijalnoj situaciji, odabrao bih putovanje na Galapagos! Kao pobornika nauke i ljubitelja Majke Prirode, godinama me fascinira priča od Darvinovom istraživanju i njegovom radu koji je, u velikoj meri, doprineo razvoju nauke...

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru