Torov čekić, iz mitologije u stvarnost

01 Nov 2015
3848 pregleda

Mjolnir, čekić nordijskog boga Tora, po predanju napravljen od zvezde i težak kao trista milijardi slonova, iz mitologije se preselio u stripove, filmove i video igre kao moćno oružje poslušno samo u rukama vikinškog boga grmljavine i njegovih dostojnih naslednika.

Torov čekić, iz mitologije u stvarnost

Tor je bio najstariji sin Odina, vladara svih bogova i Jord, boginje zemlje. Moći koje mu se pripisuju veoma su slične moćima slovenskog boga Peruna, sa kojim ga često porede. Torova moć je bila u njegovom magičnom čekiću (mjolniru), čarobnom opasaču i gvozdenim rukavicama.

Čekić je bio remek delo dva brata kovača, patuljaka Sindrija i Brokra, koji su greškom napravili oružje sa previše kratkom drškom, jer ih je u radu surovo ometao zli bog Loki. Loki se kladio u svoju glavu da braća neće uspeti da naprave bolju opremu za bogove od one koju su do tada pravili sinovi Ivaldija. Iako je oružje imao dršku koja se zbog dužine mogla držati samo jednom rukom, njegova moć i lepota su bili toliko upečatljivi da je bilo jasno da je Loki izgubio opkladu. Zao i prepreden, Loki je domislio da opklada ne može biti naplaćena, jer da bi mu uzeli glavu moraju da mu poseku vrat koji nije bio deo opklade. Da ga nauči pameti, ali i ispoštuje manjkavost oklade, patuljak Brokr mu je zašio usta. Konačni proizvod, čudesni čekić mjolnir je predat Toru. U mitološkom spisu Edova proza piše:

„Tada su predali čekić Toru, i rekli da Tor može da zamahne snažno koliko poželi na bilo koga pred njim, i čekić ga neće izdati. Ukoliko ga baci na nekog, nikada neće promašiti i nikada neće pasti tako daleko da se ne vrati u njegove ruke”.

Od 2011. godine, kada je premijeru imao film Tor američkog režisera Keneta Brane, zaljubljenici u epsku fantastiku su u stalnoj potrazi za vernim replikama mjolnira, čudesnog čekića koji nosi proročanstvo:

„Ko podigne ovaj čekić, ako ga je vredan, posedovaće moći boga Tora”.

Pravi hit na društvenim mrežama danas je mjolnir napravljen uz kombinaciju domišljatosti i tehnike. Ugradivši sistem za prepoznavanje samo jednog otiska prsta, ovaj mladić je svoj izum izneo na ulicu i pozvao prolaznike da podignu vernu repliku Torovog čekića. I zaista, ostavio je utisak da je napravio mjolnir težak kao trista milijardi slonova!

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru