Sjajni „The Grand Budapest Hotel“

18 Oct 2014
Autor Mirjana
274 pregleda

Na ovogodišnjem, 64. Berlinskom festivalu film inspirisan delima Štefana Cvajga osvojio je Grand pri žirija. Ves Anderson, dobro poznat filmskoj publici po svojoj crnoj komediji The Royal Tenenbaums, ponovo je uspeo da napravi remek delo koje potpuno iskače iz šablona savremenih filmskih trendova.

Sjajni „The Grand Budapest Hotel“

Film „The Grand Budapest Hotel“ prati život dva čoveka - Gustava, upravitelja elitnog evropskog hotela u izmišljenoj državi Zubrovki i njegovog pomoćnika, siročeta Mustafe, koji postaju najodaniji prijatelji. Zaplet se odvija oko nasledstva, skupocene renesansne slike, oko koje će se plesti mreža odanosti, ljubavi, intriga i ubistava. Radnja filma je izuzetno dinamična, ali ni u jednom tenutku ne gubite niti, jer Anderson i tehnički i umetnički odlično uklapa prošlost i sadašnjost.

Ovo je jedno od retkih filmskih ostvarenja koje ćete udobnije gledati iz svoje fotelje nego u bioskopskoj sali. Mnoge scene su toliko zanimljive da ćete sigurno poželeti da ih premotate i pogledate ponovo.

Oduševiće vas kratki i efektni dijalozi na samom početku kada se Gustav i Mustafa upoznaju, i igra reči koja duhovito oslikava radnu biografiju siročeta koje pokušava da se zaposli u elitnom evropskom hotelu. Neobičan spoj cinizma, nežnosti i apsurda učiniće da vas ovo ostvarenje podseti na ranije Andersonove radove, ali i na čuveni Felinijev Amarkord.

Scene bekstva iz zatvora izvedenog pomoću sitnog alata, scena na sankama i slični maestralno osmišljeni detalji filma prožeti nezamislivo lucidnim idejama pokrivaju teške priče o ličnim dramama protagonista, ali o i Evropi pod oblakom nacizma. Pored Ralfa Fajnsa koji ubedljivo oživljava lik zanimljivog Gustava, osvojiće vas i mladi Toni Revolori u ulozi dečaka Mustafe.

Najtoplije preporuke za ovaj sjajan film u kome će filmofili uzaludno tražiti filmske greške. Šta god da vam se učini nelogično i apsurdno, ovde je sa namerom. Ili nije, ali to nikad sa sigurnošću nećemo moći da tvrdimo.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru