Sirene, mit ili stvarnost?

23 Dec 2013
Autor D.L.
25150 pregleda

"...Dođi Odiseju slavni, o ahejska velika diko! Zaustavi lađu i stani, da poslušaš pesmu našu. U crnoj lađi pokraj nas nije prošao niko, a da poslušao ne bi milozvučno pevanje naše..." (Odiseja, XII pevanje)

Sirene, mit ili stvarnost?

Sirene, legendarna stvorenja koja svojom pesmom zavode mornare i navode ih u propast i smrt, oduvek su bile nezaobilazni deo folklora svih naroda koji su vezani za more i moreplovstvo. Bilo da su to vodena stvorenja (mermaid) ili nimfe (sirene) iz grčke kulture, zajedničko im je to da niko nije odoleo snažnom magnetizmu njihovog glasa.

U Grčkoj kulturi, sirene su bile nimfe, pratilje Zevsove i Demetrine kćeri Persefone. Kada je bog podzemlja Had oteo Persefonu, nimfe nisu reagovale i Demetra ih je pretvorila u polu-ptice (gornji deo tela im je ostao isti, ali donji deo tela je bio ptičji, sa ptičjim krilima) i proklela ih da će ostati takve dok ne spasu Persefonu. Ponekad su prikazivane sa instrumentom, obično harfom, kojim prate svoju fatalnu pesmu. Po Grčkoj mitologiji, dvojica njihovih junaka su preživeli susret sa Sirenama. Prvi je Jason u potrazi za zlatnim runom, koji je na brodu imao Orfeja, a ovaj je pak svojom pesmom nadpevao Sirene, koje su prekinule pesmu kako bi uživale u prekrasnom glasu Orfeja. Drugi je naravno Odisej, koji je svojoj posadi zapušio uši voskom, a on se privezao za jarbol i tako nije mogao da otrči u susret svojoj smrti. Kako Persefona nikada nije napustila Had, nimfe su ostale na svom ostrvu pesmom dozivajući mornare čiji su se brodovi lomili na stenje oko ostrva.

Kod drugih naroda, sirene (mermaid) su vodena stvorenja i imale su sasvim privlačniji izgled. U staroj Asiriji, boginja Atargatis sebe transformiše u sirenu od sramote za slučajno ubistvo svog ljubavnika čoveka. Naravno, boginja neće samu sebe pretvoriti u nešto ružno, ipak je tu ženska sujeta. Kod Britanaca, sirene su uglavnom povezane sa nesrećama i zlom sudbinom moreplovaca, mada mogu ponekad i da budu dobrodušne i pomognu ljudima, kao one sa ostrva Man. Te dobroćudne sirene su našle svoje mesto u arhitekturi na više mesta u Britaniji, kao ona u kapeli zamka Durham ili u Crkvi sv. Senare u mestu Zenor u Kornvalu. U kontinentalnom delu Evrope, sirene (melusine) su najčešće rečne vile koje svojom pesmom začaraju ljude i vode ih u smrt u rečnim virovima. Najpoznatija je Lorelaj sa reke Rajne, koja je ovekovečena u pesmi nemačkog pesnika romantičara Hajnrika Hajnea. Još jedna sirena je postala popularna, iako je to u stvari delo o svim sirenama na svetu, Mala sirena Ariel, holandskog basnopisca Hansa Kristijana Handersona.

Kada se sa druge strane, skrene pogled sa bajki i mitova na nauku i nešto opipljivo, mora se reći da postoje mnoga zapisana viđenja ovih misterioznih bića. Kolumbo je zapisao susret sa njima u Karipskom moru a zatim čuvani gusar Crnobradi u istim regionu. Ovim zapisima se može ali i ne mora verovati. Kolumbo je morao da uveliča fantastičnost svog putovanja u Zapadnu Indiju, a Crnobradi je možda samo hteo da skloni druge mornare od nekog područja, gde je na nekom ostrvu imao ili sklonište ili zakopano blago. Za vreme drugog svetskog rata 1943. japanski vojnici prijavljuju susret sa čudnim bićima na ostrvu Kei u Maleziji. Bića imaju riblji rep, a ljudski trup sa udovima, i ustima kao šaran. U avgustu 2009. godine, nakon što je desetine ljudi prijavilo da su videli sirene kako iskaču iz vode i ''izvode razne trikove'', izraelski primorski grad Kiryat Yam je ponudio nagradu od milion dolara za dokaze ovog događaja ili postojanje ovih bića.

Poslednji zapis o mogućnosti postojanja sirena je video zapis Animal Planeta, za vreme pročuvanja podvodnog sveta u okolini Grenlanda. Novi dokazi ili još jedna u nizu prevara? National Ocean Service, ogranak National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), je objavio da ''nikada nije pronađen ni jedan dokaz o vodenim humanoidima'' a takozvani NOAA naučnik u emisiji je identifikovan kao kanadski glumac David Evans.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

2 komentara

 
aleksa, 29 Jun 2014

da li sirene stvarno postoje ili su izmisljene?

Odgovori
 
suzana, 01 Jun 2017

Laurena poznata Skodska gospodarica morskih vila izuzetne lepote i prelepog tirkiznosedefastog ribljeg repa cesto se pominje u Skodskim legendama jer je zapamcena po izuzetnoj dobroti pomagala je ljudima u svakom pogledu ,inace postoji orginalni video zapis za koji je dokazan da je autentican sirene zaista postoje poput Ariel iz price snimak je iz 2013 godine pored Izraelske obale u prvom mahu slucajni prolaznici su prvo pomislili da je u pitanju foka medjutim kada se bice okrenulo i pogledalo u njihovom pravcu videli su prelepu devojku duge crne kose prestrasena skocila je u vodu Britanski muzej cuva ocuvani skelet sirene koji je pronadjen na obali Kornvola i dokazano je da je autentican svet je cudniji nego sto se misli i stariji no sto se o njemu govori ,skelet inace datira iz 18 veka

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru