Svet ilustracija - tužno a smešno

15 Nov 2013
Autor Tea
730 pregleda
Svet ilustracija - tužno a smešno

Umetnička forma kojom se naznačavaju emocije, crte lica ili događaj u kojoj autor crtežom tumači ili dopunjuje neki tekst kroz svoje viđenje određene teme, naziva se ilustracija.

Mada se kao veoma stara umetnička forma, ilustracija u vidu verskih prizora, javlja na papirusu još u Starom Egiptu, zlatno doba ove umetnosti je trajalo od 1880. godine pa do završetka Prvog svetskog rata, vremenu u kom su dominantni mediji bile novine, časopisi i ilustrovane knjige. Tehnika bakropisa koja je u 15 veku omogućila finiju i detaljnu izradu ilustracija, zamenile su litografske ilustracije, koje su u doba romantizma, postale veoma popularne u književnim delima.

Prelaz iz 19. u 20. vek je obeležila pojava poslednjeg univerzalnog umetničkog pravca, secesije, koja je snažno uticala na sve umetničke pravce pa tako i na ilustraciju, ozbiljno ugrozivši crtače. Od tada, ovaj oblik umetnosti se sve manje koristi u knjigama za odrasle što je ilustratorima dalo slobodu u razvijanju sopstvenih ideja, kreativnosti i mašte kroz viđenje onoga što nas okružuje, društvenih prilika i odnosa u kojima živimo.

Da bi ilustracija bila dobra važno je ne samo da ona bude dobro nacrtana, već i da nosi jaku poruku. Najbolje su one koje se mogu dvosmisleno tumačiti i koje u sebi iznad svega nose dozu humora ili sarkazma, dakle tužno a smešno u isto vreme.

Predstavljamo vam ilustracije raznih autora koje spadaju u red najnagrađivanijih na svetu.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Kategorije

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru