Paracetamol - da ili ne?

17 Nov 2012
Autor Tea
956 pregleda

Nedavno je istraživanje britanskih lekara sa Univerziteta u Valingtonu, ukazalo na to da su deca koja su kao bebe, tokom prvih 15 meseci, dobijala paracetamol, izložena dvostruko većem riziku da kasnije obole od astme ili alergije. Istraživanja sprovedena na uzorku od 1.500 dece pokazuju da su deca koja su u najranijem dobu primala paracetamol izložena trostruko većem riziku da obole od polenske groznice i drugih oblika alergija. Naši lekari smatraju da su alergije i astme nasledne.

Paracetamol - da ili ne?

ŠTA JE LEK PARACETAMOL I ČEMU JE NAMENJEN?

Paracetamol, bilo kao analgetik za olakšanje bola ili antipiretik za umanjenje groznice, je lek u širokoj upotrebi u celom svetu. Koristimo ga često protiv glavobolje ili drugih manjih bolova. On je i glavni sastojak brojnih lekova protiv prehlade i gripa.

Nedavno je sprovedeno istraživanje u okviru kojeg je 450 novorođenih beba nakon vakcinisanja, preventivno dobilo Paracetamol. Lek je u naredna 24 sata trebalo da spreči pojavu temperature - što je, prema rečima istraživača, i učinio ali su češki i britanski naučnici otkrili da Paracetamol umanjuje zaštitnu ulogu vakcine. Ovo je bilo prvo istraživanje koje je otkrilo negativan učinak Paracetamola kod dece. Naučnici smatraju da je razlog tome što se meša sa imunološkim ćelijama u kojima se nalazi vakcina. Bili su sigurni da je reč o važnom otkriću i najavili dalja istraživanja.

Uobičajene doze kod dece su:

  • Deca od 1 do 3 meseca: 1,25 do 2,5 ml svakih 8 sati prema potrebi.
  • Deca od 3 meseca do 1 godine: 2,5 do 5 ml svakih 4-6 sati (maksimalno 4 doze za 24 sata).
  • Deca od 1 do 6 godina: 5 do 10 ml svakih 4-6 sati (maksimalno 4 doze za 24 sata).

Dr Hans Bisgard, profesor pedijatrije na Univerzitetu u Kopenhagenu je ovih dana uzdrmao svet svojim novim otkrićem. Paracetamol povećava rizik od dobijanja astme u kasnijim godinama. Naime, tim prof. Bisgarda utvrdio je da je rizik generalno povećan kada su deci češće davane tablete koje sadrže paracetamol u prvoj godini života. Za svaki dan davanja tablete šanse za astmu su se udvostručavale, da bi na kraju rizik od obolevanja iznosio 28 posto.

"Astma i alergije su vezane za porodičnu anamnezu, i ne znam da li ih paracetamol pospešuje. Čekaćemo dalja klinička istraživanja. Znam da je zabranjeno da brufenom bebama skidamo temperaturu, a ako nam ukinu i paracetamol, ne znam kako da lečimo decu s problemom pluća" – kaže Boško Pejović, načelnik pedijatrije u Domu zdravlja Zvezdara.

Dragi roditelji,

"Ne sekirajte se jer to škodi zdravlju. A ako već ne možete, nemojte se bar sekirati zbog toga što ne možete da se ne sekirate, jer je to onda još gore."

Duško Radović.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru