Vilbal, nova najvažnija sporedna stvar na svetu

31 Jan 2014
Autor Tea
558 pregleda

Potrebne su kopačke, fudbalska lopta i golmanske rukavice, ali i više ciljeva, više napadačkih punktova i odbrambenih taktika. Prvi put u svojoj istoriji Srbija kandiduje jedan sport – Vilbal!

Vilbal, nova najvažnija sporedna stvar na svetu

Dugogodišnji ljubitelji fudbala Predrag Jović i Vladan Vučković, iznervirani ofsajdom gledajući jednu od brojnih utakmica, došli su na ideju da osmisle novu igru u kojoj će zadržati sve ono što vole u fudbalu, ali u kojoj će promeniti sve ono što ih nervira i što je taj sport počelo da im čini nezanimljivim. Nakon tri godine osmišljavanja, nastao je Vilbal.

Trava kao podloga, triblinzi i šutevi su ono što ovaj sport povezuje najviše sa fudbalom, ali kružni oblik terena u kome se igra, broj i formacija igrača, taktika igre, ciljevi i pravila su potpuno novi. Težište igre se ne nalazi samo na suprotnim stranama, već po celoj površini terena zbog čega se Vilbal koceptualno razlikuje od svih poznatih sportova.

Vilbal je osmišljen tako da na terenu budu 2 tima sa 7 igrača koji razvijaju taktiku kako bi osvojili teritoriju koju čine: 4 kapije smeštene po obodu terena, 2 polukružne kapije postavljene na suprotnim stranama i 2 Vilbola u vidu koša, koji se nalaze iznad njih. Osvajanje baze nosi 1 poen, pogodak u kapiju 2 dok šut u Vilbal nosi 3 poena, zbog čega su rezultati na kraju utakmice najčešće dvocifreni.

Da bi se eliminisala grubost fudbala, u utakmici koja traje 60 minuta i koja je podeljena na jednu trećinu, dozvoljena su samo 3 prekršaja u jednoj trećini. To znači da svaki namerno izazvan faul, ekipi donosi kazneni udarac što je dovelo do toga da nema motivacije za beskrajno pravljenje prekršaja. Isključenog igrača menja drugi, tako da se ne kažnjava ceo tim, već pojedinac. Vremenski limit za napad iznosi samo 20 sekundi zbog čega ne može da se dogodi da tim koji vodi, da bi zadržao prednost pri kraju utakmice se beskrajno dodaje po terenu. U ovom sportu važi pravilo zaustavnog vremena, što takođe ne daje motivaciju za odugovlačenje u igri.

Sve ovo čini igru u kojoj ne postoji ofsajd, već su česta „preotimanja“ i „gubljenja“ baza od protivničkog tima, a u kojoj su brzi kontranapadi kroz sredinu i pogađanje „baza“ sa većih udaljenosti.

Kao sadržajan, dinamičan, atraktivan i fizički veoma zahtevan sport koji donosi mnogobrojne kvalitativne novine i pravila u igri, Vilbal će biti prvi sport koji će Srbija kandidovati pred svetskom sportskom javnošću.

Nastao u Vladičinom Hanu gde već ima mnogo vilbajlera, među kojima su kako aktivni sportisti tako i rekreativci, Vladan i Predrag nastavljaju da razvijaju taktiku koja je usmerena na osnivanje saveza i klubova. Nadaju se da će već 2015 krenuti prva liga Srbije. Ako je suditi po prvim pokaznim utakmicama Vilbala, koje su odigrane krajem jula 2013. godine i koje su izazvale oduševljenje kako kod igrača i prisutnih gledalaca tako i kod samih autora ovog sporta, nova liga je pred nama.

Za sve je kriv taj ofsajd!

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

2 komentara

 
Predrag Jović, 01 Feb 2014

Hvala MEDIAS-u na ovom divnom članku o VILBALU u ime autora i u ime Srpskog Vilbalskog Sportskog Saveza! VILBAL je i vizuelno i sadržajno, jedan zaista izuzetan sport i nadamo se da ćemo, u godinama koje slede i zahvaljujući ljudima poput vas koji ste ga prepoznali, uspeti da ga afirmišemo i van rodne Srbije.

Odgovori
 
Milan, 02 Feb 2014

Deluje zanimljivo. Navijam da uspe!

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru