Spomenik laboratorijskim miševima u Novosibirsku

13 Mar 2017
1974 pregleda

Poznato je da se miševi i pacovi od svih životinja najčešće koriste u laboratorijskim eksperimentima. Ne zna se ni približan broj glodara koji godišnje u svetu izgubi život u ime nauke.

Spomenik laboratorijskim miševima u Novosibirsku

U znak poštovanja prema žrtvama palim za napredak čovečanstva, u predgrađu Novosibirska zvanom Akademgorodok, na počasnom mestu u parku Instituta za citologiju i genetiku, istraživačkog centra Ruske akademije nauka podignut je spomenik. Moćni miš „antropomorfne sorte”, sa naočarima, ogrnut mantilom, sa naučnim mirom studiozno plete dvostruku DNK spiralu. Ovaj glodar mudrog izgleda simbolizuje postepeni napredak u genetskim istraživanjima i podseća na ogroman doprinos njegove vrste u boljem razumevanju bioloških i fizioloških mehanizama, neophodnom za razvoj novih lekova i njihovu primenu.

Zašto se baš miševi najčešće koriste za naučna testiranja? Jeftini su, brzo se razmnožavaju i lako čuvaju, a što je najvažnije vrlo su pogodni za genetska istraživanja jer su nam slični, odnosno imaju 99 procenata istih gena kao i ljudi i oboljevaju od istih bolesti. Određeni geni kod glodara mogu da se po potrebi lako uključe ili isključe, a rezultati su brzo vidljivi.

U laboratorijama širom sveta se na miševima vrše eksperimenti od kojih se običnom čoveku diže kosa na glavi, pa tako postoje miševi koji trče maraton bez ikakvog zamora u mišićima, džinovski miševi koji ne proizvode hormon odgovoran za osećaj sitosti, miševi koji svetle u mraku ili ponosno na svojim leđima nose ljudsko uvo uzgojeno ugradnjom ljudskih matičnih ćelija.

Ako uz nemerljiv doprinos nauci u obzir uzmemo i koliko je mišijih života protraćeno u neuspelim eksperimenitima, bez ikakve sumnje celokupan mišiji rod zaslužuje spomenik!

Skulptura je otkrivena 1. jula 2013. godine na 120. godišnjicu postojanja grada, i rad je Andreja Harkijeviča iz Novosibirska.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 18 Mar 2017

Svaka čast autoru ideje za podizanje ovog spomenika!

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru