Georgia Guidestones

19 Oct 2012
Autor Kewa
1238 pregleda

Na jednom od najviših brda Elbert okruga, u Džordžiji, stoji ogroman grantirni spomenik. Pet masivnih ploča od poliranog granita se izdiže iz zemlje, a na njima je ugravirano na osam jezika uputstvo za budućnost, za obnovu civilizacije, posle eventualne apokalipse. Da li je “eventualna” ili ne, čini mi se da baš i nije pitanje. Jednoga dana će je naravno biti, iako još ima vremena do tog spektakla. Međutim, kako se ponašamo i šta radimo, čini se da sami pomeramo taj dan na sve skoriji datum.

Georgia Guidestones

Stene su visoke po 16 metara, a pojedinačna težina im je više od 20 tona. Kada spomenik vidite iz daljine, teško da vas ne podseti na Stonehenge ili možda na onaj monolit iz “Odiseje u svemiru”. Završen 1980. godine, ovaj spomenik u tišini čeka kraj sveta ovakvog, kakvog ga znamo. Nazvan Georgia Guidestones, ovaj spomenik, iako je napravljen pre samo tridesetak godina, predstavlja pravu misteriju. Niko ne zna ko ga je zapravo naručio i zašto. Nekoliko metara zapadno od spomenika, na zemlju je postavljena dodatna ploča. Na njoj se nalazi objašnjenje strukture spomenika, dimenzije i astronomski pokazatelji. Jezici na kojima su ispisane poruke su: engleski, španski, svahili, hindu, hebrejski, arapski, kineski i ruski. Na sredini svake stranice, nalazi se mali krug u kome su početna slova strana sveta (N,S,E.W). Pri vrhu u središnjem delu ispisan je tekst: The Georgia Guidestones Center cluster erected March 22, 1980. Odmah ispod u kvadratu je ispisano “Let these be guidestones to an Age of Reason” (Neka ovo budu uputstva vremenu razuma). Oko ivica položene krovne ploče, ispisani su nazivi drevnih jezika: vavilonski, starogrčki, Sanskrit i staroegipatski.

1. Spomenik se nalazi na najvišoj tački Elbert okruga i orijentisan je istok-zapad, kako bi pratio Sunčeve migracije tokom godine 2. Pri ravnodnevici, posmatrač koji stoji na zapadnoj strani, kroz horizontalni otvor može da vidi kretanje Sunca na horizontu 3. Kroz otvor u visini očiju, sa južne strane omogućava posmatraču da kroz nju vidi zvezdu Severnjaču 4. Sunčev zrak kroz krovnu ploču u podne označava dan u godini

A onda je ispisan tekst poruke uputstva za buduće generacije u 10 tačaka:

1. Održavajte ljudsku populaciju ispod 500 000 000 u konstantnoj ravnoteži sa prirodom 2. Upravljajte reprodukcijom mudro – unapređujući kondiciju i različitost 3. Ujedinite čovečanstvo u jednom živom jeziku 4. Vladajte strašću – verom – tradicijom – i svim stvarima umereno i razumno 5. Štitite ljude pravičniim zakonima i pravednim sudovima 6. Nek narodi vladaju interno, a sve spoljne nesuglasice neka rešavaju na svetskom sudu 7. Izbegavajte sitne zakone i beskorisne zvaničnike 8. Izjednačite lična prava sa socijalnim obavezama 9. Slavite istinu – lepotu – ljubav – tražeći harmoniju sa beskonačnim 10.Ne budite rak (tumor) na zemlji – ostavite prostor za prirodu

Spomenik je izazvao različite emocije. Od oduševljenja, do užasa. Neki su smatrali da je to uzbudljivi poziv na racionalno razmišljanje, a drugi pak, da je delo Antihrista. Posebno je prva “zapovest” užasavajuća. 500 miliona? A gde je onih 6,5 milijardi ostalih? Da se nije slučajno neko zeznuo u jednoj nuli? Teško. Ko god da su bile anonimne arhitekte spomenika, znali su šta rade. Spomenik je besprekorna struktura koja prati Sunce i fascinantan je zahvaljujući oreolu misterije koji ga okružuje. Taj ko je postavio spomenik baš tu, znao je da ljudi veličaju ono što ne razumeju, isto onoliko koliko i ono što razumeju.

Priča počinje u junu 1979. godine, kada se u Elbert okrugu, u prostorijama “Elberton Granite Finishing” pojavljuje određeni gospodin Robert C.Christian (hrišćanin), koji tvrdi da predstavlja “malu grupu lojalnih Amerikanaca”, sa željom da naprave neobično veliki i složeni kameni spomenik. Joe Fendley, rukovodeći, ostao je u neverici kada mu se gost obratio, jer, ne samo da je trazio kamenje koje je veće od bilo kog u okrugu, već je želeo i da ga iseku, obrade i postave. Na pitanje za šta bi to zapravo trebalo da služi, dobio je odgovor da će pomenuta struktura biti i kompas, kalendar i časovnik, te da mora biti napravljena tako da može da izdrži najveće katastrofalne događaje, kako bi razbijene ostatke čovečanstvo moglo da koristi kao vodič za ponovno uspostavljanje civilizacije, bolje od ove koja će biti uništena. Fendley se (kasnije je izjavio za televiziju) u startu prepao, a onda pokušao da Christiana obeshrabri, tako što mu je dao cenu koja je nekoliko puta veća od onoga što bi realno koštalo. Navodio je tešku opremu, specijalne alate, konsultante, ali kupac je samo klimnuo glavom uz pitanje koliko će vremena trebati da se završi objekat.

Jedini čovek, pored (sada već pokojnog) Fendley-a, koji je video Christiana je bio Wyatt Martin, predsednik Granit City Bank. On je opisao Christiana kao obrazovanog, lepo i skupo obučenog čoveka. Zapanjilo ga je priznanje da je RC Christian pseudonim i da je ovaj projekat tajno planiran 20 godina, te da on želi da ostane zauvek anoniman. Sobzirom da je morao da se vrši prenos velike svote novca, identitet je morao da se otkrije, međutim uz Martinovo obećanje da nikada niko neće saznati za njega, a da će unistiti sve papire vezane za projekat kada isti bude gotov. Napomenuto je i da će se novac poslati iz različitih banaka širom zemlje, kako ga niko “ne bi pratio”. Kasnija komunikacija u vezi spomenika je bila isključivo preko Martina, a sve prepiske koje su vršene, bile su iz različitih gradova širom zemlje.

Astrološka specifikacija je bila toliko kompleksna, da je Fendley morao da zatraži usluge astronoma sa Univerziteta u Džordžiji za pomoć. Uputstva su postala interesantna teoretičarima zavere. Jedan od njih, aktivista po imenu Mark Dajs (Mark Dice) zahtevao je: “…da se spomenik razbije u million komada, da se tako dobijeni materijal utroši za neki projekat izgradnje”, tvrdeći da je spomenik dubokog satanističkog porekla, kao i da je R.C. Kristijan pripadnik luciferijanskog tajnog društva, u sprezi sa Novim svetskim poretkom. Aleks Džons (Alex Jones), teoretičar zavere, je u svom radio dokumentarcu “Završna igra: Projekat elite za svetsko porobljavanje” rekao svojim slušaocima da je: “Misteriozni spomenik u Džordžiji podignut na zahtev predstavnika tajnog društva “Rozenkrojceri” koji pozivanju na globalnu religiju, svetski sud i broj populacije od 500 miliona, što bi značilo “redukciju” za više od 6,5 milijardi u ovom trenutku. Kameni blokovi sugerišu da je čovek rak na zemlji i treba ga držati u “balansu” sa prirodom.”

Neki će ovo protumačiti kao ostavštinu za budućnost, mada me i dalje prilično buni brojka od 500 miliona. Neki drugi će to protumačiti kao teoriju zavere i plan da se na sve moguće načine odradi depopulacija stanovništva. Podsetimo se da je eugenički pokret jako rasprostranjen i da veliki broj eugenika veruje u smanjenje broja “nepoželjnih”. Ali, to je neka druga tema. Jedino je definitivno da će Georgija Guidestones ostati tamo gde je i preživeti kraj sveta, ovakvog kakvog ga mi poznajemo.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru